El Museu d'Art de Cerdanyola renova la Sala Smith

Coincidint amb el Dia Internacional del Museu, el MAC inclou noves peces de Ismael Smith

 

Sala Smith
Sala Smith | MAC

El Museu d'Art de Cerdanyola compta amb una sala dedicada a l'artista Ismael Smith i Marí. El passat obscur del MAC explica que va ser l'únic museu en dedicar una sala a un artista "maleït" a causa de la triple estigma de l'homosexualitat, l'ascendent jueu i la malaltia mental.

 

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, el MAC renova la Sala Smith amb peces inèdites: 3 ceràmiques, 5 escultures, 4 joies, 21 dibuixos, 1 oli, 4 gravats i 49 documents. Contradient la reputació d'artista maleït, la mostra ensenya un Smith modernista i polifacètic, capaç d'abordar diferents disciplines i aportar el concepte de llibertat creativa a totes les vessants de la seva vida.


 

Nus masculins ereces, representacions ambigües que actualment, podríem qualificar de transsexuals, dibuixos satírics com la Mona Lisa embarassada són exemples sortits de la mà de Ismael. El museu també incorpora un racó dedicat al seus "amics". Ismael participaria en una exposició al Fayans Català d'un dels grups més prometedors de l'escena artística catalana: Laura Albéniz, Marià Andreu i Néstor Martín-Fernández de la Torre. La nova Sala Smith incorpora un aiguafort del pintor canari, un gravat de la pintora modernista i un dibuix del gran amic de Smith, company d'aventures per París i Barcelona.


 

El MAC ha aprofitat per incloure algunes millores modernistes i remodelació d'elements accessibles per a persones amb necessitats especials.