L'origen de la Festa de Tardor de Sant Martí

L'any 1978 va néixer la Comissió de Festes de Sant Martí, una entitat que es va proposar recuperar la tradició i identitat cerdanyolenca que, en aquells moments, restava una mica adormida i desorientada fruit del context polític i social de llavors
Imatge de la primera Festa de Tardor
Imatge de la primera Festa de Tardor | Cedida

 

 

Mira totes les fotos de la Festa de Tardor

Mira les fotos del correfoc i el contrapregó

 

 

La Comissió de Festes de Sant Martí va néixer com entitat l'any 1978. El seu objectiu, recuperar la identitat cerdanyolenca i despertar a la ciutat, mig adormida, després de gairebé 40 anys de franquisme. Des de llavors la Comissió de Festes, popularment coneguda com “La Comi”, continua treballant cada any per tenir una segona festa major i mantenir viva la tradició.

 

Sant Martí, patró de Cerdanyola, marca l'inici del que cada any es convertirà en diversos dies de festa a la ciutat. En el seu origen, van ser un grup de joves que va lluitar per engegar i consolidar un tipus de festa diferent. Una festa on tothom es pogués sentir identificat, recuperant la tradició i obrint-la als nous aires de modernitat que l'any 1978 ja començaven a impregnar la societat. 


 

El Martinet, un personatge d'un infant vestit amb barretina vermella i una bufanda ratllada, va esdevenir el símbol de la festa, dissenyat pel dibuixant Jordi García. Amb ell, les veus d'una gent que havia estat silenciada durant molt anys, van començar a sonar. Des de llavors, veïns i veïnes de Cerdanyol s'han trobat cada mes de novembre amb un esperit festiu i de germanor. 

L'any 1978

 

Aquell any 1978 feia tres anys que s'havia acabat la dictadura del general Franco i havia començat l'anomenat període de la Transició a la democràcia, un període que s'allargaria més del que es preveia aleshores. 


 

L'any 1977 es van legalitzar partits i sindicats i es van celebrar les primeres eleccions espanyoles, sota el crit “Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia”. L'octubre es produia el retorn del president de la Generalitat, Josep Tarradelles i un any més tard, el 1978, es va aprovar una Constitució sota la qual van tenir lloc les primeres eleccions als ajuntaments i votar l'Estatut d'Autonomia.

 

Mentrestant, Cerdanyola tenia 44.813 habitants i es dividia en la Cerdanyola de Dalt, la de Baix, el barri de Sant Ramon... Les massives migracions dels anys 50, 60 i 70 van propiciar el naixement de nous barris de pisos densament poblats i sense serveis per atendre els nous cerdanyolencs. Tal com afirma Joan Sánchez Braut al llibre editat l'any 2002 "25 anys Comissió de Festes Sant Martí", "tot això va fer de Cerdanyola un municipi desorientat, desdibuixat i sense una consciència clara de la seva identitat".


 

Un entitat nascuda al barri de Sant Ramon

 

El naixement de la Comi va ser al barri de Sant Ramon. Concretament, al bar Grau, on es trobaven i feien colla alguns joves de Cerdanyola, entre ells els de la futura Comissió de Festes. Sota l'impuls primer de festa, de divertir-se i d'animar la vida cultural del poble, estaven recuperant la Festa Major de Sant Martí de la millor manera possible, amb la participació dels veïns, els amics, els comerciants... I estaven evitant que aquella Cerdanyola de tota la vida desaparegués completament: caurien les cases, creixerien blocs de pisos, s'edificarien els camps amb fàbriques i nous barris...però la Festa de Tardor es quedaria aquí
Comentaris

envia el comentari