Diables, Trabucaires i Arriers donen el tret de sortida a Sant Antoni

La festa de Sant Antoni ja ha començat i continuarà el 12, 13 i 14 de gener
Els diables fora del Museu d'Art
Els diables fora del Museu d'Art | Laia TR

 

  

  

La Colla de Diables i Fures de Cerdanyola, juntament amb els Trabucaires, van acompanyar als Arriers de Cerdanyola des de la plaça de l'Abat Oliba fins al Museu d'Art, el 3 de gener. Amb espetecs i focs, Arriers, Diables i Trabucaires van donar el tret de sortida a la Festa de Sant Antoni, que se celebrarà el 12, 13 i 14 de gener a la ciutat.

 

 

  

  

Un cop allà, els arriers van fer la presentació de la revista de Sant Antoni d'enguany i es va fer el pas de banderes, acte que consisteix en cedir les banderes i la vestimenta típica de banderer i cordoners, als banderers d'enguany.


 

 

  

  

La tradicional cerimònia va engalanar a Lluís Berenguer, Eulàlia Mimó i Martí Berenguer com a nous banderers i cordonistes, encarregats de fer lluir la bandera aquest any, de la mà dels antics banderers Anskar Caballero, MariaPontRaúl González.

 

 

  

  

JordiGarsaball, secretari de l'Associació d'Arriers de Sant Antoni Abat de Cerdanyola va afirmar que "ens mantenim amb la línia d'elaborar una revista amb contingut pels Tres Tombs, de caire reivindicatiu per la pagesia i el món rural". També va agrair a tots els col·laboradors i anunciants que fan possible la publicació i donar pas al músic Jordi Albero i al ponent i secretari de l'Associació Catalana de Tracció Animal, Cesc Aldebó.


 

Els banderers i cordoners de l'any 2017 abans de cedir la bandera
Els banderers i cordoners de l'any 2017 abans de cedir la bandera | Laia TR

 

 

Aldebó va explicar com "la tracció animal moderna se centra en el benestar dels animals" i també com "incorpora elements tecnològics (...) motiu pel qual no suposa un retrocés al passat, sinó una font d'energia renovable, sostenible i plena d'oportunitats".Lluís Berenguer va expressar que ser banderer per a ell suposava "un homenatge a aquella Cerdanyola rural de pagès, plena de carros" i també cap al seu avi matern, Climent Pladevall, traginer i un dels darrers carreters de Cerdanyola, que va viure el pas del transport amb tracció animal al motoritzat. 

 

Pladevall va morir el 1954, l'últim any que es van celebrar els Tres Tombs a Cerdanyola, abans que la festivitat es recuperés fa 19 anys. "La família dels Arriers és una gran família que fan molt bona feina en diferents moments de l'any a Cerdanyola", va manifestar la regidora de Cultura, Elvi Vila, com a cloenda. "Una festivitat que ens recorda el nostre passat i ajuda que les tradicions continuïn vives", va dir per acabar.


Els banderers d'enguany ja engalanats
Els banderers d'enguany ja engalanats | Laia TR

 
Comentaris

envia el comentari