Està augmentant la preocupació per la seguretat a Cerdanyola?

L'ultima Junta Local de Seguretat va destacar un descens dels delictes del 9,8% entre 2015 i 2016
Mossos d'Esquadra a Cerdanyola
Mossos d'Esquadra a Cerdanyola | Lali Álvarez

 

La seguretat dels veïns i veïnes de Cerdanyola del Vallès s'ha convertit en una preocupació que es va fer evident en la darrera sessió plenaria a l'Ajuntament de Cerdanyola. En el Ple Municipal corresponent al mes de març, però celebrat el 5 d'abril, el ple va acordar convocar la Junta de Local de Seguretat Ciutadana.

 

Tal com van explicar alguns dels grups proposants de la moció que insta a l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, que és el president de l'organisme, a convocar la Junta Local de Seguretat del municipi, la moció arriba motivada pel que es senyala com un augment de la sensació d'inseguretat entre els cerdanyolencs i cerdanyolenques. Per aclarir si es tracta només d'una sensació o d'un augment real dels robatoris a Cerdanyola, el portaveu del grup municipal del PP, Manuel Buenaño, va demanar en la sessió plenaria que es facilitessin les dades concretes del nombre de robatoris a la ciutat. 


 

A l'espera de dades concretes i oficials, en els dos últims mesos, les autoritats han informat sobre casos com l'entrada a presó de dos homes que van robar en una casa del barri de Canaletes, la detenció de tres homes acusats de robatoris amb força a domicilis cerdanyolencs o la detenció de tres sospitosos de robar en habitatges de l'avinguda de la Primavera

 

A la vegada, també s'han resolt casos de delictes anteriors, tant a Cerdanyola com a municipis veïns. Els Mossos d'Esquadra de Cerdanyola van detenir recentment l'autor de dos robatoris amb intimidació que havia actuat a Montcada. El Jutjat de Guàrdia de Cerdanyola va decretar el seu ingrés a presó. Més aprop en el temps, els agents de la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra han estat notícia per resoldre el cas de l'autor de nou robatoris amb intimidació amb arma de foc a benzineres de Montcada i Reixac


 

 

Què és la Junta Local de Seguretat?

 

La Junta Local de Seguretat està presidida per l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, i quan es convoca hi assisteixen la regidora de Seguretat Ciutadana, Contxi Haro, i els representants dels cossos de seguretat: Mossos d'Esquadra, Policia Local i Policia Nacional. Quan es reuneixen, s'estableixen les polítiques de seguretat local i es fixen els criteris de coordinació dels diferents cossos policials que actuen al municipi. La Junta també pot acollir l'òrgan de participació dels diversos sectors socials que es poden veure afectats.

 

Esquerra Republicana, Partit Popular, PDeCAT i PSC van impulsar la moció per instar a l'alcalde Escolà a convocar la Junta de Seguretat d'enguany. En el text inicial de la proposta, asseguraven que la Junta no s'havia convocat des del mandat anterior. A aquest punt, la regidora de Seguretat Ciutadana del govern cerdanyolenc va desmentir que no s'hagués convocat abans. De fet, l'última vegada que la Junta de Seguretat es va reunir va ser el gener de 2017. Aleshores, van presentar un balanç positiu destacant una baixada del 9,8% dels fets delictius a Cerdanyola del Vallès.


 

Per què no s'ha convocat la Junta de Seguretat de 2018? Entorn d'aquesta qüestió, la regidora Contxi Haro va explicar que el relleu, a inicis d'any, dels caps de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Cerdanyola ha fet endarrerir la reunió. "Ens van demanar més temps de marge", va assegurar la regidora. En concret, al mes de gener de 2018, el responsable va passar a ser l'intendent Antoni Sánchez i la sotscap la inspectora Elena Martínez.

 

Municipi "sense dades alarmants"

 

Després que es fes efectiu el relleu al capdavant de l'ABP, el nou cap dels Mossos d'Esquadra de Cerdanyola, Antoni Sánchez va assegurar en una entrevista a Cerdanyola Ràdio que Cerdanyola no registra "dades alarmants", tot i que són millorables. En les últimes dades disponibles, s'apunta que l'any 2016, es van registrar 269 delictes menys que l'any 2015. En concret, es va passar els 2733 als 2464.

 


Quant a les tipologies penals, els furt van representar el 36,7% del total de delictes. Durant 2016, va destacar també l'augment en un 22% dels robatoris a força a domicilis, tot i que la tendència dels robatoris amb violència o intimidació és a la baixa.

 

Noves places de Policia Local

 

L'àmbit de la seguretat va centrar dues mocions més en el Ple Municipal del mes de març. Per una banda, es va aprovar, amb les abstencions del regidor no adscrit Jordi Miró, ICV-EUIA i Compromís per Cerdanyola, demanar al govern que iniciés els tràmits perquè es convoquin de forma urgent quatre noves places de Policia Local.

 

"La plantilla de la Policia Local és insuficient", va destacar en la sessió plenaria el regidor d'ERC Iñigo Enterria. A més, la moció impulsada per ERC i el PP, també demana al govern municipal que es prepari un pla de renovació de la plantilla del cos policial que cobreixi les vacants actuals. Per una altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat iniciar el camí per aprovar de forma definitiva el reglament de Segona Activitat de la Policia Local de Cerdanyola.

Comentaris

envia el comentari