Així és com Endesa combat el canvi climàtic

La companyia de la llum té en marxa un full de ruta basant-se els 10 principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides
Una de les línies passa per promoure la conservació de la biodiversitat
Una de les línies passa per promoure la conservació de la biodiversitat | Angela Benito

 

Amb l'objectiu de reduir la petjada ecològica i combatre el canvi climàticEndesa desenvolupa des de fa anys diverses iniciatives compromeses amb el medi ambient. La companyia de la llum té en marxa un full de ruta que recull els 10 principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides, tant a escala global com local.

 

  

El Pla Estratègic d'Endesa 2018-2020 inclou la sostenibilitat com un dels seus tres eixos transversals i integra entre els seus objectius el compliment dels tres Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de les Nacions Unides estretament relacionades amb l'activitat de l'empresa: l'ODS 7 sobre accés a energia assequible i no contaminant, l'ODS 9 sobre innovació i l'ODS 13 sobre la lluita contra el canvi climàtic.


 

 

 

Preservar la biodiversitat autòctona

 

La tortuga mediterranea és una espècie protegida
La tortuga mediterranea és una espècie protegida | Cedida

 

Endesa desplega un seguit d'iniciatives en matèria de sostenibilitat ambiental, social i econòmica per a contribuir a la millora de l'actual sistema d'energia. Exemple d'això són accions com la preservació de la biodiversitat:

  

  

Pel que fa a la protecció animal, la companyia té en marxa un projecte de protecció de l'avifauna en estructures elèctriques a tot Catalunya i en col·laboració amb Birding Natura, per evitar l'electrocució d'aus i ajudar que els animals que han patit un accident en aquest sentit. Igualment, Endesa impulsa plans per preservar les colònies de ratpenats que viuen entorn les centrals hidràuliques, a més de millorat l'entorn dels ossos al Pirineu lleidatà, treballar en el seguiment i l'estudi de la població del gaig blau, impulsar la reproducció de la tortuga mediterrània i rescatar la fauna piscícola i altres espècies dels canals de Balaguer, Gavet i Seròs quan es realitzen treballs de manteniment i millora. De la mateixa manera s'aposta per la conservació d'espècies com el trencalòsaufrany, i altres tipus d'àligues i voltors.


 

Una acció per rescatar peixos i altres espècies
Una acció per rescatar peixos i altres espècies | Cedida

 

    

A banda Endesa fomenta la neteja i la cura de la massa forestal del voltant de la xarxa elèctrica a tota Catalunya, i que l'any passat va tenir un cost de 22 milions d'euros, per evitar incendis i a més crea projectes de divulgació ambiental i plans per aconseguir una millor eficiència energètica a les centrals hidràuliques.

 

La companyia de la llum fomenta un pla de protecció de l'avifauna
La companyia de la llum fomenta un pla de protecció de l'avifauna | Cedida

 

 

Laserterapia per recuperar aus que han patit un accident
Laserterapia per recuperar aus que han patit un accident | Cedida

 

 

Objectiu: Un món més verd

 

Endesa promou la mobilitat sostenible dels empleats quan es desplacen per motius laborals i personals
Endesa promou la mobilitat sostenible dels empleats quan es desplacen per motius laborals i personals | Cedida

 

I és que Endesa aspira a tenir un paper essencial en la transformació del model energètic a través de l'electrificació de la demanda, una electricitat generada amb fonts renovables i no contaminants, i en el que el consumidor sigui el protagonista. A més, la companyia desenvolupa el Pla de Sostenibilitat 2018-2020 amb 4 línies estratègiques:

 

  1. Creixement a través de tecnologies i serveis baixos en carboni: l'objectiu és ser una empresa lliure d'emissions de CO2 el 2050. Per fer-ho s'ha elaborat un pla de descarboni del mix energètic, garantint la seguretat i la qualitat de subministrament amb una reducció d'emissions i l'increment de la inversió de les energies renovables. En aques setnti del 2005 al 2017, Endesa va aconseguir reduir les seves emissions absolutes de CO2 en un 32%. 
  2. Petjada ambiental: el pla inclou reduir els principals indicadors ambientals per promoure la conservació de la biodiversitat a través de la cerca de l'excel·lència en la gestió ambiental.
  3. Eficiència Operativa i Innovació: inclou línies d'actuació per promoure l'eficiència i la qualitat en la gestió dels actius de generació i distribució i la promoció de la mobilitat sostenible dels empleats quan es desplacen per motius laborals i personals.
  4. Compromís amb el territori: Endesa fomenta la integració de la sostenibilitat en tota la cadena de valor de l'empresa i busca donar suport a iniciatives locals que promoguin el desenvolupament socioeconòmic i l'educació mediambiental.