El Ple aprova la liquidació de la intervenció del PEM Guiera i dona suport als CDR

El Ple també va donar suport als treballadors de Cespa, que han anunciat una vaga del servei de neteja

 

El PEM Guiera
El PEM Guiera | Ajuntament de Cerdanyola

El Ple Municipal de Cerdanyola del Vallès corresponent al mes d'abril va aprovar per unanimitat la liquidació del període d'Intervenció del servei PEM Guiera municipal. Determina, en concret, un saldo de liquidació del període d'intervenció amb valor de 71.289,15 euros a favor de la Federació Catalana d'Handbol. La decisió fa referència al període d'intervenció d'agost de l'any 2014 a l'agost de 2016.

 

Aquesta aprovació suposa un pas més en el capítol final de la intervenció del PEM Guiera. En aquest sentit, el regidor d'ERC, Iñigo Enterria, va senyalar que es tracta "d'un primer pas" però que la qüestió no ha arribat encara al seu final. La regidora d'Esports, Laura Benseny, per la seva part, va assegurar que el consistori està "treballant en presentar el valor de reversió de l'equipament". 


 

El punt que més debat va despertar va ser la proposta del govern municipal de municipalitzar, a través de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions, la gestió de les tres escoles bressol de Cerdanyola: Montflorit, Cordelles i Turonet. El punt va quedar sobre la taula pendent que es torni a presentar en futures sessions plenaries.

 

El Ple també va aprovar per unanimitat la pròrroga del conveni amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per la cessió temporal de l'ús de tres habitatges de titularitat pública per tal d'impulsar programes socials d'habitatge. Segons va detallar la regidora de Serveis Socials, Elvi Vila, el projecte per aquests tres habitatges és unificar-los per fer un més gran amb la funció de pis tutelat per a persones amb diversitat funcional. A més, es va votar a favor, de forma unànime, a la declaració d'interès i utilitat municipal de la façana de dos edificis al carrer Santa Maria i a l'avinguda Espanya, i de la façana i el pati de llums d'un altre edifici al carrer Pio Baroja.


 

 

 

Creació d'un Ple Extraordinari sobre l'estat de la ciutat

 

En l'apartat de mocions, el plenari va aprovar, amb els vots en contra del PP, PSC i Ciutadans, la proposta de Compromís per donar suport institucional als Comitès de Defensa de la República (CDR) i considerar una forma d'acció política legítima la protesta, les mobilitzacions, la desobediència i la resistència civil activa i no violenta. ERC també havia presentat, inicialment, una moció similar però es va retirar a darrera hora per donar suport a la proposada per Compromís.

 

També es va aprovar, amb l'abstenció d'ICV-EUIA, la creació d'un Ple Extraordinari de caràcter anual per debatre sobre l'estat de la ciutat de forma prèvia a la presentació dels pressupostos municipals a proposta del PdeCAT. També a proposta del PdeCAT, el Ple va aprovar, amb el vot en contra de Compromís i l'abstenció del PSC, instar al Govern de Cerdanyola a què impulsi la creació d'un Consorci de gestió territorial per tal d'avançar en la gestió de la Via Verda del Vallès (connector biològic de Collserola-Sant Llorens). Des del partit al govern, Compromís, el regidor d'Urbanisme, Ivan Gonzàlez, va manifestar les seves discrepàncies amb la formació del consorci i qui serien els seus integrants.


 

A proposta del PdeCAT, es va aprovar, amb els vots en contra del PP, Ciutadans i les abstencions del PSC i ICV-EUIA, donar suport als extreballadors del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).

 

Per una altra banda, la moció de Ciutadans per la creació d'un Pla de Protecció de la Convivència i Seguretat Veïnal contra l'ocupació il·legal va quedar rebutjada amb els vots en contra de Compromís, ERC, ICV, el regidor no adscrit i l'abstenció del PSC. En canvi, la moció d'ERC per defensar que el planejament del Centre Direccional s'acordi tenint en compte l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, es va aprovar amb el vot en contra del PSC i les abstencions del PdeCAT, ICV-EUIA i Ciutadans.

 

El mateix grup republicà va proposar al plenari rebutjar el recurs d'inconstitucionalitat que el Govern espanyol ha presentat contra la llei del Parlament de regulació de la universalització de l'atenció sanitària. La moció va quedar aprovada amb el vot en contra del PP i les abstencions del PSC i Ciutadans. Seguint en l'àmbit social, els grups municipals del Ple van aprovar la moció d'ICV-EUIA i Compromís en defensa del sistema públic de pensions i en rebuig a la proposta de la Comissió Europea d'un producte paneuropeu de pensions individuals.


 

Des d'ICV-EUIA també es va presentar una moció per instar al govern de l'Estat a incloure en els Pressupostos Generals per al 2018, la partida de 20 milions d'euros compromesa per les administracions locals, que va quedar aprovada per unanimitat. Com a moció d'urgència, tots els grups municipals van donar suport a demanar a Ferrovial, l'empresa encarregada de Cespa, que presta el servei de neteja viària a la ciutat, apropi posicions amb els treballadors davant l'anunci d'una vaga a partir del 2 de maig.

 

Aquest ple, a més, va ser el primer del nou regidor d'ERC Albert Turón, qui va prendre possessió jurant el seu càrrec afegint que ho feia "per imperatiu legal i fins que l'ordenament de la República substitueixi l'actual".