Podem prevenir les malalties autoimmunes?

 

LES MALALTIES AUTOIMMUNES com Tiroïditis de Hashimoto, Malaltia Celíaca, Chron, Psoriasis, Artritis Reumatoide i moltes d'altres estan agafant una incidència i prevalença molt rellevant principalment als països industrialitzats. Si les mirem per separat, presenten poca afectació, però si les englobem en conjunt, veurem que estem parlant de més de 80 patologies amb manifestacions clíniques diferents però amb un mateix denominador comú: totes cursen amb un component i una causa autoimmune. A part de tenir una certa predisposició genètica a sofrir aquestes patologies, també cal tenir en compte els factors ambientals: exposició a contaminants, baixa exposició al sol amb un dèficit de vit D, exposició a virus i bacteris, i també la nutrició i l'estil de vida.

 

Recordem que les Malalties Autoimmunes cursen amb un atac del mateix Sistema Immune a diferents òrgans del mateix cos, ja que aquest confon les proteïnes pròpies amb agents estranys. Tot esdevé per un contacte inicial amb substàncies externes que tenen similitud morfològica amb proteïnes pròpies i això fa que en posteriors contactes es pugui donar aquesta confusió. Fins ara els tractaments per aquestes patologies han estat sols farmacològics, usant en alguns casos corticoesteroides, substàncies inmunomoduladores... però ara hi han molts estudis que reforcen el fet que en molts casos hi ha moltes millores en aquests pacients a nivell de simptomatologia si fan una dieta correcta sense làctics, i sense gluten, principalment.

 

Cal recordar no obstant el factor clau que cal que siguin persones amb predisposició genètica per a desenvolupar aquestes patologies. També cal tenir en compte que tot això està relacionat amb la Hiperpermeabilitat Intestinal, la qual es veu potenciada amb substàncies com les proteïnes làcties i les del gluten en aquesta mucosa gastrointestinal, deixant passar moltes molècules cap a la sang que no podrien colar-se en un intestí saludable.

 

Il·lustració Foto: Sandra Martínez - Estudiant de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat