Els primers anuncis polítics publicats al TOT Cerdanyola

Per les eleccions municipals de 1987 i 1991

Des de fa poques setmanes, la redacció del TOT Cerdanyola ha començat a treballar en un projecte apassionant: la digitalització dels arxius del TOT, que en gran part van ser cedits a la revista pels veïns de la població. Un regal que ara es proposa retornar a la ciutat, aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies, impensables fa tres dècades, quan el primer número va sortir al carrer.

 

  

Molt aviat donarem més detalls d'aquest projecte. Ara, però, no resistim la temptació de començar a compartir alguns dels primers tresors que han sortit a la llum al començar a ordenar fotografies i documentació...


 

 

I comencem amb un recull dels primers anuncis publicats a les nostres pàgines, que no estaven destinats a promocionar empreses o comerços locals. Es tracta d'anuncis polítics, que van contractar diferents partits polítics en el marc de les campanyes de les eleccions municipals del 1987 i del 1991. Quatre anys, per tant, separen aquests documents històrics.

  

 

 

 

Espai publicitari d'Iniciativa per Catalunya l'any 1987 | TOT Cerdanyola

Espai publicitari del Partit dels Socialistes (PSC), l'any 1987 | TOT Cerdanyola

 

Propaganda del Partit dels Socialistes (PSC), l'any 1987 | TOT Cerdanyola

 

 

Municipals del 1987

Posem una mica de perspectiva. Cerdanyola era, fa 30 anys, molt diferent del que és ara, les campanyes polítiques també ho eren i, sobretot, el TOT Cerdanyola d'aquell moment no tenia res a veure amb el que amb el temps acabaria sent. Quan va començar la campanya electoral de l'any 1987 el TOT era una revista 100% publicitària, molt modesta, amb poques pàgines, que s'imprimia en blanc i negre, i que feia encara poques setmanes que havia sortit al carrer. Tot i això, alguns partits polítics - pocs, però, com ara es veurà - van decidir confiar en la revista per incloure en ella la seva publicitat electoral. A aquelles primeres municipals a les quals la nostra publicació va jugar un modest paper van ser només dues les formacions que van decidir aparèixer a les nostres pàgines: el PSC, encapçalat per l'aleshores alcalde Celestino Sánchez i Iniciativa per Catalunya (coalició del PSUC, PCC i ENE) que tenia com a cap de llista a José M. Gil. Això va ser tot.


 

Municipals del 1991

Quatre anys més tard, el TOT estava ja totalment consolidat però encara no havia fet el salt qualitatiu que trigaria un temps a protagonitzar. A les municipals d'aquell any, la presència de publicitat electoral va ser molt més important però, curiosament, no es va publicar cap anunci de les dues formacions que hi havien confiat el 1987. En canvi, va tenir una presència molt important la candidatura de CiU, que aquell any va encapçalar Jordi Joan Mata, que ja setmanes abans de les eleccions va començar una intensa campanya promocional en diferents pàgines. També es va anunciar una ERC que tornava, després d'un parèntesi, a la política municipal, amb un independent (Toni Soler) com a cap de llista. La seva campanya, però, va tenir una intensitat molt menor a la de CiU.


 

Aquests anuncis polítics, per sorprenent que avui pugui semblar, van ser gairebé els únics no comercials que es van publicar a la nostra revista durant aquells anys. També van estar entre els pocs (poquíssims) continguts polítics difosos al TOT.

 

A les següents eleccions municipals, les del 1995, el panorama canviaria ja de forma radical i a tots nivells. Això, però, és quelcom que veurem en propers articles.

 

Pòster de CiU Cerdanyola per les eleccions de 1991 | TOT Cerdanyola

 

Eslògan de campanya i candidat per CiU a l'Ajuntament de Cerdanyola, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

Cartell de l'acte de presentació de la candidatura de CiU Cerdanyola, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

Full de contacte amb CiU Cerdanyola, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

Propaganda de Convergència Democràtica de Catalunya, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

Jordi Joan Mata i Farell, alcaldable per CiU en les eleccions del 1991 | TOT Cerdanyola

 

Imatge en color de la llista de CiU a Cerdanyola, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

Fotografia de l'acte de presentació de candidatura de CiU Cerdanyola, amb Jordi Pujol Soley, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

Candidatura de Toni Soler com a independent com a alcaldable per l'Ajuntament de Cerdanyola, l'any 1991 | TOT Cerdanyola

 

 
Comentaris

envia el comentari