Javi Jurado: "Les Milles Nocturnes van ser la primera cursa que vaig córrer"

L'atleta cerdanyolenc, Javi Jurado, va ser el guanyador de les dues últimes edicions de les Milles Nocturnes de Cerdanyola
Javi Jurado

 

Atletes i corredors de totes les edats correran pel centre de Cerdanyola el pròxim 18 de novembre. Es tracta de la 31a edició de les Milles Nocturnesde Cerdanyola. Una cursa que recorre el centre de la ciutat des de la passada edició, l'any 2016.

 

  

Les abans "5 Milles de Cerdanyola" van passar a dir-se "Milles de Cerdanyola" coincidint amb el seu 30è aniversari, el 2016. D'aquesta manera, va tornar a guanyar inscrits, ja que el circuit es va convertir en més interessant i agradable. Javi Jurado, atleta del Club d'Atletisme i Triatló Cerdanyola, va ser-ne el guanyador l'edició del 2015 i 2016. L'esportista cerdanyolenc competeix en l'àmbit local però també autonòmic i nacional, on ha obtingut diferents podis.


 

 

 

Què tenen d’especial per tu les Milles Nocturnes?

Jo fa molts anys que faig atletisme. He estat molt temps com atleta al Club d’Atletisme de Sabadell, però aquesta és la meva tercera temporada al Club d’Atletisme i Triatló Cerdanyola. Fa 3 anys va arribar un moment de la meva trajectòria esportiva, en el qual buscava un lligam amb un club pròxim i també donar exemple al planter del meu poble. Així, els atletes més novells del club poden veure un altre atleta de Cerdanyola que competeix en l’àmbit local, comarcal però també estatal. Per mi les Milles Nocturnes són especials perquè va ser una de les primeres curses que vaig córrer. Ara, cada cap de setmana hi ha entre 8 i 10 curses populars a Catalunya. En canvi, quan les Milles Nocturnes van començar, fa 31 anys, eren de les úniques.


 

 

Quants cops hi has participat?

El primer cop feia quart de primària, tenia 9 anys, i ara en tinc 27, és a dir que potser hi he participat 14 vegades.

 

 

Sempre has anat al capdavant de la cursa?

No. Quan vaig començar només era un nen de l’escola Serraparera i el meu professor d’educació física, que en aquest cas era l’Ermini, ens va dir que comencéssim a entrenar per una cursa del poble. Des de llavors tots els anys, si no ha estat per culpa d’una lesió, hi he participat. Sé que guanyar-la no comporta un alt reconeixement mediàtic però em porta records molt especials. Estar a dalt del podi és a base d’anys i anys i quan he estat al mig també ho he gaudit.


Has pogut tastar els diferents circuits?

Sí, he corregut en 3 circuits diferents. Abans se sortia des del camp de Les Fontetes i es corria pel barri residencial de Canaletes. Des de l’any passat s’ha aconseguit fer un recorregut més cèntric - una reclamació històrica - perquè li dóna més caliu, més ambient. A tots ens agrada més aquest circuit, que ens animin i que no sigui una cursa freda. Ja ho és prou l’època de l’any!

 

Tu ets un atleta de mig fons, el recorregut et deu anar bé...

Sí. Per mi que sigui de 5 quilòmetres, em va millor que no de 8 o 10. No obstant això, aquest any potser no hi puc participar perquè fa un mes i mig que estic lesionat.

 

Com encares aquesta nova temporada?

Vaig acabar la temporada passada participant en el Campionat d’Espanya de 1500 metres llisos, que es va celebrar el juliol a Barcelona. La meva idea és estar entre els semifinalistes, és a dir, entre els 25 o 30 millors d’Espanya. Sembla fàcil però és complicat perquè, a més d’entrenar, també treballo com a professor. Aquest any em centraré amb la temporada d’hivern i intentaré anar al Campionat d’Espanya de pista coberta, que l’any passat no vaig poder-hi anar.


 

On entrenes?

A Vilafranca del Penedès perquè al poble no hi ha pista d’atletisme i a més la meva entrenadora és d’allà. De fet, Cerdanyola té un problema molt gran pel que fa a les instal·lacions esportives. No en té suficients i les que té no són prou bones. Jo entenc que sigui difícil veure el retorn que significa invertir en esport, però sí que n’hi ha. Es tracta dels valors, l’esforç, la constància i l’organització que transmetem als nanos. No hem de crear campions dels Jocs Olímpics o campions del món, sinó que la gent practiqui esport per tenir hàbits i mantenir una bona salut. És una reivindicació sana.

 

Quins punts forts té Cerdanyola en l’atletisme?

Els cadets del club ja estan en cadet-juvenil, és a dir, la prèvia a l’alta competició. Ara se’ls ha de motivar perquè continuïn practicant esport. El Club està treballant molt bé, hi ha les eines. Només ens cal esperar que arribin els recursos econòmics i sobretot que les instal·lacions millorin. Si els atletes tinguessin una pista, els hi agradaria molt més fer esport. A més, una pista d’atletisme és una pista multifuncional.


 

Vols afegir alguna cosa més de cara al Club o als teus competidors?

Agraeixo molt al club que aposti per mi. Segur que si no treballés com a professor les meves marques serien millors perquè tindria més temps per entrenar. Tanmateix, crec que a la vida s’ha de fer balanç i seleccionar les prioritats.. Laia Tardós Roda