Les persones cegues voten en secret per primera vegada a les Municipals de Cerdanyola

Cerdanyola és un dels quatre municipis de l'Estat que garanteix el dret a vot secret dels invidents a les eleccions municipals

 

vot invidents
José Ángel Carrey vota en secret per primera vegada en unes Municipals | Lali Álvarez

  

Per primera vegada, les persones cegues de Cerdanyola del Vallès han pogut exercir el seu dret a vot en secret en unes eleccions municipals a la ciutat. Tot i que els kits de vot accessible ja s'habiliten amb normalitat a les eleccions Autonòmiques, Generals i Europees, aquests 26 de maig les persones invidents podran votar en secret a quatre municipis de l'Estat: Cerdanyola, Ripollet, Cubelles i Palau Solità i Plegamans.

 

 

A Cerdanyola del Vallès, dos representants de l'Associació Catalana per la Integració dels Cecs han exercit el seu dret a vot en secret. Ja ho havien fet abans en els comicis autonòmics, estatals i europeus, però mai abans per escollir el seu alcalde o alcaldessa. Al col·legi de l'Escola Municipal La Sínia, José Ángel Carrey i Meritxell Aymerich han recollit els seus kits de votació que inclouen sobres amb inscripcions en braille per a cada llista candidata i amb un sobre ordinari per introduir la papereta a l'urna corresponent.

 

 

 

invidents
Carrey i Aymerich votant a l'escola La Sínia | Lali Álvarez

 

 

  

"És un dia d'emoció i reivindicació perquè teníem el dret a vot secret en totes les eleccions menys a les municipals, que van quedar pendents de regulació l'any 2008", explica Carrey. Enguany, encara a l'espera de la regulació, quatre Ajuntaments catalans han assegurat l'accés al kit de vot accessible també a les eleccions municipals. "Es tracta d'un procediment que es fa a partir de les sol·licituds de les persones invidents que volen votar. El màxim de sol·licituds que hi ha hagut són unes 1.600 a les eleccions generals de 2008, per tant, és una falta de voluntat política", assegura Carrey. Per poder tenir el kit de vot accessible, les persones invidents de Cerdanyola, Ripollet, Cubelles i Palau Solità i Plegamans han hagut de fer un tràmit administratiu durant els dies previs a les eleccions.

 

  

  

"Fins ara, per votar en unes municipals havíem de venir acompanyats d'una persona de confiança perquè ens ajudés a votar", explica Meritxell Aymerich. La cerdanyolenca destaca la necessitat de garantir el dret a vot secret per mantenir "l'autonomia personal de les persones invidents". Des de l'ONCE proposen aplicar el sistema de vot electrònic per garantir el fàcil accés al vot de les persones amb discapacitats visuals.