Les dones dels gulags recuperen la memòria al MAC de Cerdanyola

Monika Zgustova i Roser Amills recuperen la realitat femenina de dones tancades als camps de treball russos
Monika Zgustova a l'esquerra i Roser Amills a la dreta
Monika Zgustova a l'esquerra i Roser Amills a la dreta | AINHOA SANTIN

Les escriptores i periodistes Monika Zgustova, autora de 'Vestides per a un ball a la neu', i Roser Amills, autora d'Asja. Amor de direcció única' van donar veu a les dones del gulag; les més reprimides per l'stalinisme i les més oblidades a l'hora de recuperar la memòria de la repressió russa al MAC.

 

La txeca Monika Zgustova explica que coneixia l'existència de dones al gulag, però que fins a una visita a Moscú el 2008 en el que es reunir amb sobrevivents del gulag, va observar que la majoria eren dones amb molta vitalitat i sense cap filtre a l'hora d'explicar l'horror viscut. Allà, es va adonar que no hi havia quasi testimonis escrits femenins quan eren majoria. Així, va començar a entrevistar a sis dones russes fins a afegir-se tres entrevistades més de Londres i París. 

 

"Elles van ser les que més van patir al gulag" explica Zgustova. Les preses eren sotmeses a jornades de treballs forçats de fins a 15 hores quasi sense menjar i beure amb temperatures sovint per sota dels 20 graus sota zero. A més, a diferència dels homes, també eren violades i humiliades. Quan tornaven a la llibertat, recordaven que el més important que tenien era l'amistat pura, d'aquella que sacrificaries la teva pròpia vida per l'altra persona, el valor de la cultura; sentit de seguir vivint.

 

"Quan no hi havia res, les dones més intel·lectuals componien poemes i els llegien en veu alta com si fosin dones llibre" recorda Monika Zgustova. 

 

Roser Amills al seu llibre 'Asja. Amor de direcció única' explica la història de la letona Asja Lacis, amiga de Bertold Brecht, fundadora del teatre proletari, feminista i intel·lectual que va viure una història d'amor amb Walter Benjamin i va ser condemnada a 10 anys a un gulag a Kazajistan. "La seva biografia es resumia que havia estat amant del Walter Benjamin i que era ell el causant de què ella hagués anat pel mal camí. Cal explicar la història completa" sentencia Romer Amills.