Cerdanyola s'il·lumina de Nadal amb una encesa diabòlica

La presentació del Boc Manyut, la nova bèstia de foc de la Colla de Diables de Cerdanyola, protagonitza l’encesa de les llums de Nadal
La Colla de Diables de Cerdanyola ha presentat la seva nova bèstia, el Boc Manyut, durant l'encesa de llums d'enguany
La Colla de Diables de Cerdanyola ha presentat la seva nova bèstia, el Boc Manyut, durant l'encesa de llums d'enguany | Òscar Bayona

Un manat de nens i nenes amb els cabells de colors i les cares pintades per la Betty Clown es barregen entre abrics, mòbils i guants de llana que esperen a la plaça Francesc Layret la tradicional encesa de llums de Nadal, enguany protagonitzada per la presentació de la nova bèstia de foc de la Colla de Diables de Cerdanyola, el Boc Manyut.

 

 

Tot i el fred, més d’un centenar de veïns i veïnes esperen a la plaça per conèixer aquesta nova bèstia de foc, elaborada conjuntament per l’antic cap de colla Miquel Saperas i el reconegut escultor cerdanyolenc Salvador Mañosa, encarregat de la creació del cap.


 

 

A un lateral de l’Ajuntament, els Diables amaguen amb una lona la bèstia fins a la seva presentació, visiblement entusiasmats. Mentre s’espera el moment, AC/DC i els Rolling Stones  posen banda sonora a un inici de Nadal diabòlic.

 

La història del Boc Manyut

 

La filla del creador de la nova bèstia, Alba Saperas, i una altra membre de la Colla de Diables, la Susana Varó, han estat les encarregades de redactar la història del naixement del Boc Manyut. Tant la ideació de la bèstia com del conte l’han realitzat “amb l’ajuda del museu del poblat ibèric de Ca n’Oliver, que els ha informat “sobre els antics rituals de sacrificis d’ovelles i cabres”, segons informa Varó durant el discurs de presentació.


 

 

De sobte, sona l’ ”O Fortuna” del Carmina Burana a la plaça i apareix l’esperada bèstia, entre diables i fures amb torxes a les mans. Mentrestant, Varó relata la faula del naixement del Boc Manyut. Segons la llegenda, després de veure què li feien a un boc durant un ritual de fecunditat, el boc va sortir corrents, es va perdre i uns petits Diables de Cerdanyola el van trobar desmaiat. Aquests el van cuidar i “fins i tot van deixar-lo jugar a la Play Station”, i llavors va ser quan “jugant, jugant, es va tornar boig i ens va dir que volia cremar Cerdanyola amb les nostres fures”. I, amb la seva entrada a la plaça, ha demostrat estar preparat per a fer-ho.


 

Sobre el procés de creació, Saperas ha destacat que “el Boc Manyut es va començar a gestar abans de la Puput”, que en la darrera fase “va haver-hi un moment crític en què l’obra va perillar, però el servei de Cultura li va acabar donant una empenta” i l’han pogut estrenar aquest Nadal, després de presentar el projecte a l’Ajuntament l’estiu passat.

 

 

Saperas també ha volgut remarcar que, en el procés d’ideació, es va buscar crear “una bèstia de foc que permetés participar molt activament la gent als correfocs”, i per això és tan manejable, amb l’estructura d’un gegant i el cap d’un boc.

 

 

L’encesa ha acabat amb les nadales a l’estil swing de la Rumblin’Jazz Band al voltant del gegant arbre de Nadal de llum, mentre els assistents es treien el fred ballant i picant de mans al ritme del sextet de dixie land.


 
Comentaris

envia el comentari