El 17 d'abril, Jordi Navarro presenta 365 aforismes utòpics per “sorprendre els lectors”

El periodista i veí de Cerdanyola presentarà el seu darrer llibre el 17 d'abril a la Biblioteca Central
El periodista i realitzador Jordi Navarro
El periodista i realitzador Jordi Navarro | Cedida

 

 

El periodista barceloní i veí de Cerdanyola del Vallès, Jordi Navarro, presentarà el seu nou llibre el 17 d’abril a les 19 h a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central. Es tracta de “Imperutopicoposibles”, una recopilació de 365 aforismes utòpics que, en paraules de l’autor, pretenen “sorprendre  i arrencar un somriure als lectors”. 

En la presentació, Jordi Navarro estarà acompanyat per l’historiador cerdanyolenc Isidre Grau i per la periodista de TVE Catalunya, Gemma Soriano. El públic assistent també jugarà un paper important en l’acte perquè escolliran els aforismes que després llegirà el mateix autor.


 

Inspirat per la calor madrilenya

Jordi Navarro va començar a treballar en televisió l’any 1978. 40 anys més tard, viu a cavall entre Cerdanyola i Madrid, on treballa  com a periodista i realitzador a Televisió Espanyola. Va ser allà, a la capital espanyola, on va trobar la inspiració per començar a escriure “Imperutopicoposibles”. L’any 2015, les altes temperatures a Madrid dificultaven l’activitat de Navarro com a poeta visual en el seu estudi de fotografia. Va deixar la càmara i es va posar a llegir i escriure en un racó de la casa on va trobar un corrent d’aire. Arran de llegir “De optimo reipublicae statu deque nova insula Utopia”, de Tomás Moro, l’autor va decidir ordenar les notes de la seva llibreta personal per acabar agrupant els 365 aforismes utòpics que formen el llibre que presentarà a Cerdanyola. Abans, Navarro ja havia publicat altres obres i escrits, una d’elles, l’audiovisual interactiu “Finestres” amb el cerdanyolenc Isidre Grau. 


 

 

Sobre el procés d’escriure, el periodista i realitzador assegura que “és diferent escriure pels altres, com a periodista, que per a tu mateix”. En aquest sentit, senyala que també cal tenir en compte la diferència entre “el que t’amoïna a tu i el que amoïna a la resta, que és allò més universal”. 

 

La recerca de la utopia

El curiós nom del llibre, “Imperutopicoposibles”, explica Navarro, és un joc de paraules. El concepte defensa fer possible la utopia, però l’autor destaca que “quan arribes a la utopia, deixa de ser una utopia com a tal”. Als aforismes que conviden a la reflexió i a la recerca de la utopia s’hi sumen fotografies que Navarro va fer entre els anys 2006 i 2016 en diferents llocs d’Europa. Aquestes imatges acompanyen però no il·lustren els aforismes tot i que el lector pot arribar a relacionar  text i fotografia “pel sentit unívoc del text i el sentit equívoc de les imatges”.


El procés creatiu de Navarro continua després de l’ideari. Assegura que està treballant en escriure i il·lustrar sobre Joan Brossa, a més de seguint explorant la seva faceta com a poeta visual. 

 

Cartell de la presentació del llibre de Jordi Navarro
Cartell de la presentació del llibre de Jordi Navarro | Cedida
Comentaris

envia el comentari