L'EMD haurà de tornar a baixar les pilones de Bellaterra

L’EMD les haurà de baixar abans de finals d'aquest mes de maig
El lector de les pilones amb una targeta
El lector de les pilones amb una targeta | Redacció

 

El jutge ha ordenat a l'EMD de Bellaterra que baixi les pilones del Camí Antic de Sant Cugat, que impedeixen el trànsit obert a tothom per aquesta via. De fet, el magistrat ja ho havia manat fer - com a mesura cautelar - fins que dictés sentència de l'actual litigi que enfronta l'EMD i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès al voltant del trànsit al Camí Antic de Sant Cugat.

 

Després d'estar un any abaixades, l'EMD de Bellaterra va reactivar les pilones del Camí Antic a mitjans del mes d'abril. Com a motius argumentava que "la denúncia de l'Ajuntament qüestionava una modificació de l'ordenança de l'any 2014", i no la seva aprovació i instal·lació, feta el 2011.


 

Amb aquest moviment, les pilones han pogut funcionar - amb targeta i només pels bellaterrencs - durant gairebé un mes sencer. No obstant, han patit incidents en diferents ocasions, cosa que ha fet que l'accés hagi hagut d'estar tallat en diverses ocasions per obres de manteniment.

 

La posició del govern de Cerdanyola del Vallès és contrària a que es tallin les vies públiques i afirmen haver proposat a l'EMD un projecte de pacificació a la zona. Per l'EMD, en canvi, limitar el trànsit a través de pilones és una qüestió primordial i voldrien que "estiguessin actives les 24 hores del dia". Tot i així, el president de l'EMD, Ramon Andreu, es va mostrar "disposat a negociar" durant la passada Junta de Veïns del mes d'abril.


Pels veïns de Bellaterra, les pilones s'han convertit en una eina molt útil per evitar l'excés de trànsit a la via, que molts cops serveix de drecera pels vehicles que - a alta velocitat - volen enllaçar les autopistes AP-7 i  C-58. A més es tracta d'una carretera local amb zones sense aceres pels peatons, ni restriccions sancionadores de velocitat.

 

L'actual govern de Cerdanyola ha emès un comunicat per deixar clar que "no és partidari de judicialitzar les relacions entre l'Ajuntament i l'EMD de Bellaterra" i que, fins ara, "s'hi ha vist abocat per l'actuació unilateral de l'ens autònom", afegint que "ha retallat l'accés universal i lliure a una zona del municipi". Per la seva banda, l'EMD ha distribuït una informació a través del canal de whatsapp Bellaterra.tv on afirma que "haurà de baixar les pilones abans de finals d'aquest mes".


 

El comunicat de l'Ajuntament acaba amb una crida al "diàleg constructiu" que permeti trobar solucions al trànsit i la seguretat a la zona afectada, amb la participació de totes les parts implicades, EMD Bellaterra, Ajuntament i cossos policials. En aquest sentit, espera que la celebració d'una reunió el proper 25 de maig permeti avançar en la resolució d'aquest tema.