Els perills de l’arribada de la lava al mar

Es formen columnes de fum carregades d'àcid clorhídric

Què passa si la lava arriba al mar? Quins perills pot comportar? Són preguntes a les quals han de respondre els experts en els darrers dies, però sobretot en les darreres hores, després que la lava del volcà Cumbre Vieja arribés ahir a la nit al mar. El que de primeres sembla més evident és que la diferència de temperatura entre els dos mars -el de lava i el d’aigua- és enorme. És de més de 1.000º, i això pot provocar algunes explosions.

Després de la trobada entre la lava i el mar, s’ha format ja una columna de fum blanc. Es tracta d’un fenomen que els experts preveien com a possible, i és que es tracta d’una columna feta de vapor d’aigua carregada d’àcid clorhídric. Això es deu al fet que l’aigua de mar té unes quantitats importants de clorur. Aquestes columnes de fum també tenen petites partícules de vidre volcànic, que és un element que també apareix en el moment que l’aigua entra en contacte amb la lava.

El volcà de ‘Cumbre Vieja’, a 23 de setembre de 2021, a El Paso, La Palma, Illes Canàries / Europa Press

És perillós per a la gent?

Tot i que les imatges de fum blanc elevant-se centenars de metres des del nivell del mar són molt espectaculars, el cert és que aquest fum tòxic només és perillós en una zona molt limitada. És a dir, que només pot afectar a aquelles persones que es troben a prop de la zona de la costa on la lava ha començat el seu contacte amb el mar. Els científics també calculen que aquestes columnes de fum no seran tan nocives per la salut com el fum que surt directament del con del volcà, ja que aquella columna té molta més força.

Si algú entrés en contacte amb aquesta columna de fum podria arribar a sentir irritació als ulls i a la pell, i fins i tot arribar a tenir dificultats per a respirar, sobretot aquelles persones que ja tenen patologies prèvies sobre aquesta qüestió.

Nou comentari