El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
VÍDEO | La lava del volcà de La Palma arriba al mar
  • CA

La lava del volcà de La Palma ja ha arribat al mar. Ho ha fet en les darreres hores, concretament cap a les onze de la nit d’aquest dimarts (hora local; és a dir les dotze de la nit a Catalunya). La colada va caure al mar a través d’un penya-segat d’uns 100 metres d’alçada, a la platja del Perdido, que es troba molt a prop de Tazacorte. La lava, per tant, ha arribat al mar després de més d’una setmana d’erupció del Volcà Cumbre Vieja.

L’evolució d’aquest fenomen natural produït en una de les illes canàries ha estat envoltat de dubtes. Quan va entrar en erupció es donava per fet que la lava arribaria al mar, i s’avisava que seria un moment molt espectacular i que les imatges serien molt impactants. Perquè el xoc del mar amb la lava, amb més de 1.000º de diferència entre una cosa i l’altra, pot produir una columna de fum amb gasos tòxics que pot ser perillosa per a la ciutadania.

Més tard, en canvi, la lava avançava de manera molt lenta. A menys de deu metres per hora, i la lava s’estava refredant. Això va fer pensar que la lava potser no arribaria al mar. Però en els darrers dies el volcà Cumbre Vieja va començar a erupcionar amb encara més violència, i fins i tot es va trencar el seu con. Això va provocar que la possibilitat d’arribar al mar tornés a prendre força, i és exactament el que va passar aquest dimarts a la nit.

L’Institut Espanyol d’Oceanografia Ramón Margalef ha recollit imatges d’aquest fenomen en es quals s’observa que quan la lava cau a l’aigua del mar, es produeixen algunes explosions, sempre degut a aquesta diferència abismal de temperatura. Les autoritats ja alerten que s’ha produït la reacció química que s’esperava: un núvol de color blanc tòxic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa