Un altre crim masclista: mata la parella i s’espera tres hores per trucar a emergències

El sospitós ha estat empresonat provisionalment per ordre del jutge, que considera que hi ha prou indicis que l'assenyalen

El jutjat de violència sobre la dona 1 de Reus ha decretat presó provisional sense fiança per a un home detingut com a presumpte autor de la mort de la seva parella, divendres passat a Cambrils (Baix Camp). Segons recull la interlocutòria, la víctima i el detingut van discutir al domicili de la dona, on ell passava molts dies malgrat l’ordre judicial d’allunyament que tenia. El cas s’ha fet públic avui, però els fets són de divendres, el mateix dia que una dona que ja havia denunciat la seva parella moria i era cremada en un bosc de Sant Vicenç de Castellet.

Després de la discussió, l’arrestat va marxar a un bar i s’hi va estar dues hores. Aleshores va tornar a la casa i la parella es va tornar a barallar. Després, segons el relat del sospitós, ell va marxar sol a un càmping proper, de la zona de l’Ardiaca, i no va ser fins al vespre que va decidir tornar al domicili i va trobar la dona estava a terra, “molt freda, morada i sense reacció”. Llavors va ser quan va trucar al SEM, que només va poder certificar la mort de la víctima.

Segons la interlocutòria, però, el que va passar realment té punts diferents. Després d’una primera discussió amb la víctima, pels volts de migdia, el detingut va marxar a un bar on va estar dues hores, de les dues del migdia a les quatre de la tarda, com ha comprovat la investigació policial a través de les càmeres de videovigilància. Cap a les cinc de la tarda va agafar un bus i va tornar al domicili de la dona, en teoria per recollir pertinences personals, però segons el jutge hi ha indicis que la va agredir mortalment durant una segona discussió en aquesta franja horària.

Com consta a l’informe forense preliminar, el cadàver de la víctima presenta signes d’ofegament tot i que no s’ha pogut determinar “amb certesa” que aquesta sigui la causa de la mort i ha quedat pendent de proves addicionals que han sol·licitat els metges forenses.

Un dels testimonis, veí de la víctima, va declarar que pels volts de les cinc de la tarda va sentir un gemec i un soroll sec a terra “com si alguna cosa caigués”. L’acusat va negar davant del jutge que durant la discussió de la tarda ell agredís la dona, però no va poder donar “una explicació raonable” de per què la víctima tenia lesions a la cara. En aquest punt de l’interrogatori, el detingut va declinar seguir contestant les preguntes del jutge.

El magistrat veu prou indicis de criminalitat i assenyala que el detingut va desobeir l’ordre d’allunyament que tenia sobre la víctima. Considera que el detingut va tenir “temps suficient”, entre les cinc i dos quarts de sis de la tarda, per provocar la mort de la víctima, període en el qual reconeix que va ser al domicili de la dona.

En la seva declaració, l’home assegura que després de la segona discussió se’n va anar a un càmping proper, on diu que s’hi va estar fins a quarts de vuit del vespre, i que va ser llavors quan va trucar a una exparella per explicar-li la discussió i comentar que la víctima no li contestava els missatges, fet pel qual va decidir tornar a casa i la va trobar morta, segons el seu relat.

En canvi, segons la interlocutòria, l’arrestat s’hauria quedat al domicili de la víctima i hauria trucat a l’exparella per explicar-li què havia passat i per demanar-li consell sobre com actuar a partir d’aquell moment. El jutge considera que l’home va deixar passar unes hores fins a trucar al SEM –ho va fer a quarts de nou del vespre– perquè el cos estigués fred i poder simular que l’havia trobat morta quan hi va arribar a aquella hora.

El cas s’ha conegut arran de l’ingrés del detingut a presó preventiva. Fonts de Mossos han argumentat la decisió de no difondre divendres aquest crim de violència masclista perquè no hi havia prou indicis de mort violenta per a atribuir l’homicidi a l’investigat, si bé va ser detingut en relació al trencament de l’ordre d’allunyament.

El jutge, per contra, destaca “signes de sufocació” en el cadàver, com una possible causa de la mort. A partir d’aquí, el jutge ha considerat necessària la mesura de presó provisional perquè veu en el cas risc de fuga del sospitós per la gravetat dels delictes: trencament de condemna, maltractament en l’àmbit familiar i homicidi. El mateix investigat ha reconegut que a vegades dormia al carrer o a la platja i que, sense un domicili habitual, fix i estable, i sense altres lligams familiars coneguts, sovint s’estava a casa de la víctima malgrat l’ordre d’allunyament, segons recull la interlocutòria judicial.

Nou comentari