Simultaneïtat d’incendis: dos focs cremen sense control

Els Bombers treballen en un incendi a Santa Coloma de Queralt i en un altre a Ventalló

Els Bombers de la Generalitat treballen, des d’aquest dissabte a la tarda, en una situació de simultaneïtat d’incendis de vegetació que ha obligat a mobilitzar i redistribuir un alt volum de recursos. Per una banda, l’incendi de Santa Coloma de Queralt que crema des del voltant de les 15.00 hores i continua actiu avençant en sud-oest. I per altra banda, un incendi forestal a Ventalló, a l’Alt Empordà, reforçat per vent de nord, que ha començat a mitja tarda. La coincidència ha portat Protecció Civil a activar la fase Emergència-1 del pla Infocat.

Santa Coloma de Queralt

Pel que fa a l’incendi de la Conca de Barberà, ha començat cap a les tres de la tarda en una zona de camps pròxima al quilòmetre 25 de la C-241d. L’incendi afecta 1.000 hectàrees i cada cop creix més la part forestal afectada, segons ha explicat la delegada de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès.

De moment es continua propagant i avençant en direcció sud-est. Ha saltat la carretera T-201 i després, progressant en direcció Bellprat, ha travessat la cruïlla de la carretera B-220. Per la proximitat a l’incendi, s’ha demanat en un primer moment el confinament del nucli de Sant Gallard, i posteriorment també el nucli de Bellprat. En el dispositiu d’extinció treballen unes 60 dotacions terrestres i 12 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat i un hidroavió del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demogràfico.

A causa d’aquest incendi, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), estan tallades les carreteres T-201 a Santa Coloma de Queralt, la C-241d a Sarral, la B-220 i la BV-2201 a Bellprat.

El consell d’Interior Elena s’ha desplaçat al Centre de Comandament de l’incendi de Santa Coloma de Queralt. Els Bombers i l’ajuntament de Sant Martí de Tous han fet una crida perquè tots els pagesos que puguin vagin a llaurar camps a Tous i Santa Maria de Miralles per frenar l’incendi. Com més camps es puguin llaurar sera més fàcil parar l’avanç del foc.

L’incendi de Santa Coloma de Queralt / Elsa Busquet

Ventalló

Per altra banda, els a les 17.32 hores, els Bombers de la Generalitat han rebut l’avís d’un altre incendi de vegetació forestal a Ventalló que hauria començat en una zona forestal propera al quilòmetre 0,8 de la carretera GI-624. El foc ha agafat força i avança conduit amb vent de nord. A hores d’ara, hi treballen 38 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat. Segons les primers estimacions per part d’Agents Rurals l’incendi hauria afectat ja unes 15 hectàrees de vegetació forestal.

Aquest incendi, ha obligat a tallar les carreteres GI-624, la GI-623 fins a Camallera i la GI-631 a Vilopriu segons el SCT.

En els dispositiu dels dos incendis estan treballant també efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de les zones afectades, així com també es compta amb maquinària agrícola. A més, també hi ha Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil.

Protecció Civil de la Generalitat manté en ALERTA el pla especial d’emergències per incendis forestals INFOCAT i des de la sala de coordinació d’emergències CECAT s’està fent seguiment dels dos incendis actius aquesta tarda en contacte amb els municipis afectats i els diversos cossos d’emergències. També s’ha activat el personal tècnic de la operativa territorial de Protecció Civil per desplaçar-se a les zones de l’incendi.

L’alcaldessa de Ventalló, Remei Costa, ha explicat que el foc ha començat a la zona que es coneix com el Forn, ha saltat la carretera i ha evolucionat cap a les Olives i Garrigoles. El foc és lluny de zones habitades i de moment no preocupa als veïns.

Nou comentari