La policia enxampa 19,5 milions l’any de fugida de capitals per les fronteres

En dos anys també han confiscat 5,780 grams de lingots d’or

José Luis Berlanga va signar una pel·lícula històrica titulada Patrimoni Nacional. La cinta tancava la trilogia de La Escopeta Nacional i el seu guió era una història histriònica de l’intent de la família Leguineche de perpetrar una fugida de capitals per fugir de la incipient fiscalitat espanyola. Al capdavall, retratava un dels problemes de la transició espanyola.

 

Però aquell esperit de fer estraperlo amb els diners, es manté viu. I no a través de grans moviments de capitals en operacions d’enginyeria financera. Ans al contrari, portant diners en efectiu amagats en passar per les fronteres més transitades com són La Farga d’en Moles o als aeroports amb més trànsit internacional de l’Estat.

 

Així es desprèn de les dades del Ministeri de l’Interior que ha facilitat al diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, i a les que ha tingut accés El Món. Concretament, el ministeri de l’Interior i l’Agència Tributària certifiquen que entre el 2016 i el 2019 la suma d’efectiu detectades a passos de frontera i aeroports que s’intentaven treure de l’Estat sense declarar va ser de 58.573.588,72 euros. La major quantitat d’aquest efectius es va detectar als aeroports de Madrid, Barcelona i Màlaga.

 

Per altra banda, en el mateix informe, Interior constata que entre el 2018 i 2019, la quantitat d’or que es va intentar introduïr a l’Estat espanyol sense ser declarat va ser de 5,780 grams en lingots. Els ‘importadors’ tenien nacionalitat espanyola i van intentar colar la mercaderia per l’aduana de la Farga d’en Moles i a l’aeroport de Foronda, a la província basca d’Àraba.

 

Nou comentari