El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pistoles i un comptable desenganyat destapen una màfia de traficants d’armes i drogues
  • CA

Més d’un any investigant. Però finalment, Guàrdia Civil i Mossos s’han apuntat el tanto de desarticular una trama de tràficants d’armes i drogues. De moment, l’operació presenta un balanç de 9 detinguts, 4 investigats,  Segons han explicat les dues policies, l’operació batejada com Córsica-Xino,  es va iniciar de manera indiciària l’any 2019 quan els Mossos van intervenir a Cambrils, quatre pistoles modificades per disparar foc real, amb silenciador, considerades armes de guerra, molta munició i 370.000 euros en efectiu. Per a la investigació ha estat clau, la peça d’un comptable acomiadat que va intentar continuar fent negoci.

El mes d’abril del mateix 2019, la coordinació de Mossos amb Guàrdia Civil, va detectar una connexió entre la troballa de la policia catalana i les perquisicions de l’institut armat a Tarragona sobre una organització criminal dedicada al tràfic d’armes. De fet, el cap d’aquesta organització, conegut delinqüent de Barcelona, romania a la presó després de ser detingut a Granada a l’any 2018 amb 27 quilos de cocaïna a sobre. Les dues policies van investigar junts.

L’equip conjunt d’investigació va relacionar les armes i va descobrir l’entramat societari de les organitzacions que sense activitat sí que acumulava diversos vehicles d’alta gamma valorats en 300.000 euros. A més, aquest grup treballava de manera sofisticada, com ara sistemes de comunicació xifrada de tipus militar, o la direcció des de la presó per part del seu cap. Fins i tot, es va rellevar el comptable de l’organització per renovar l’estructura financera i societària amb bufets d’advocats especialitzats.

Ara bé, aquest relleu va ser una sotregada. El financer acomiadat va aprofitar l’estructura societària que havia creat per treballar amb una organització dominicana. Un grup especialitzat en l’entrada de cocaïna per via marítima. Aquest spin off va ser detectat per la policia, amb la intervenció de 30 kilos de cocaïna i la desarticulació del grup el desembre de 2019.

Després d’una intensa tasca d’investigació, els detectius van detallar l’estructura, sistemes i béns de l’organització. Finalment el 22 de maig, es va procedir  a l’explotació de la investigació. El resultat dels nou escorcolls a l’Hospitalet del Llobregat, Oliveres, Lebrija (Sevilla), Tarragona i Punta Humbría (Huelva). L’operació l’ha dirigida el jutjat d’Instrucció número 1 de Reus.S’han intervingut 420.000 euros, i curiosament, 392.000 estaven amagats en un escalfador amb un sistema d’alarma així com rellotges i joïes per valor de 111.000 euros, un pistola i actius financers per valor de milió i mig d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa