El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Passaports, parelles falses i tallers al Carib, per entrar albanesos als EUA i al Regne Unit des des Catalunya
  • CA

No només passaports més falsos que un duro de Sevilla, sinó fer veure que els estafadors tenien parella sentimental. Aquesta era la punta de l’iceberg d’una organització internacional desarticulada pel Cos Nacional de Policia i coordinada per l’Europol. Era una trama que es dedicava a entrar ciutadans albanesos de manera irregular i amb documents falsos als Estats Units i al Regne Unit. De moment, el balanç de tota l’operació són 46 detinguts de cinc cèl·lules diferents, ubicades a Kosovo, l’Estat Espanyol, Albània o als Països baixos. Del total d’arrestats, 3 ho han estat a Salou, dos a Barcelona i 19 al País Valencià.

L’operatiu, batejat com a Nòmada, responia a un canon d’una gran multinacional. Els investigadors havien detectat uns 400 albanesos amb documents falsos en aeroports de diversos països, així com a dones espanyoles que acompanyaven els traficats fent-se passar per les seves parelles sentimentals per burlar els controls de les fronteres. La munió de passaports falsos i l’entramat d’informació va disparar les alarmes a França, Portugal, Itàlia, Àustria, Irlanda, Països Baixos, Espanya, Regne Unit, Albània, Kosovo i els Estats Units.

Poc a poc es van iniciar les perquisions policials per desllorigar el fil del cas. La primera troballa va ser un grup de falsificadors a Kosovo amb quatre laboratoris on confeccionaven els documents falsos que, posteriorment, lliuraven a un altre grup de persones -denominades “correus”- que els distribuïen per Kosovo i Albània. La tercera cèl·lula es trobava al Regne Unit on s’encarregava dels vols i rebre els traficats. La gestió logística de l’arribada.

Paral·lelament es va detectar que un altre grup operava a l’illa de Saint Marteen, (Països Baixos), al Carib, on gestionaven els enviaments dels migrants albanesos cap a Estats Units amb els documents falsos obtinguts a Kosovo. des de Catalunya i el País Valencià els feien entrar en vols des de Portugal o Espanya amb passaports francesos i les suposades parelles sentimentals espanyoles. La fórmula era que suposadament, una parella formada per un francès i una espanyola no despertaria sospites. Gràcies a la pandèmia podien repartir els vols des de diferents aeroports per evitar la repetició. Les suposades parelles també eren les encarregades de comprar els bitllets per distribuir els riscos. Per cada passaport feien pagar uns 2.000 euros. En els escorcolls, la policia ha trobat 9.000 euros en efectius, petites quantitats de cocaïna i maria, documents falsos i peces de joieria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa