El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neguit per les revifades de l’incendi de Santa Coloma de Queralt
  • CA

Al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt és una reunió constant. Els equips d’emergència volen presentar el balanç a partir de les vuit del vespre d’un incendi que és intens però avança lentament, gràcies a la ingent quantitat de recursos humans i tècnics destinats i a què la marinada es manté a ratlla. En tot cas, el cap dels Bombers, David Borrell, avisa de les revifades que poden tenir flancs que començaven a vinclar-se gràcies a l’ofensiva per terra i aire dels equips d’extinció.

De moment, el neguit és ben viu, per alguna revifada en algun punt dels 10 quilòmetres de perímetre i la possibilitat que si la marinada entra per un canaló determinat podria desbocar les flames. “No podem donar el foc per estabilitzat, i dubtem que ho poguem fer en les properes hores”, alertava el director general d’Extinció i Prevenció d’Incendis, Joan Delort. Les properes hores fins l’ocàs serà clau.

Els 18 mitjans aeris no aturen el seu circuit, ni 138 de mitjans de terrestres, 300 bombers en fase M2 (mobilització general) i tres seccions de la Unitat Militar d’Emergències que intenten aprofitar les hores de claror i la complicitat d’una marinada suau. Els voltants poble de Bellprat ha quedat calcinat. Una granja de porcs ha asfixiat tot el bestiar. L’amo, sobtat per la desfeta, intentava sobreposar-se i no h tingut ni esma de fer declaracions. “No puc ni parlar”, explicava a El Món.

Els pagesos continuen mobilitzats llaurant la terra per tallar focs a través dels camps segats. Mentrestant, l’equip d’investigació dels agents rurals continuen fent les perquisicions sobre les causes del foc. Dues hipòtesis de treball: negligència o accident. El foc ha començat a peu de carretera i l’estadística indica que l’acció humana hi té molt a veure. Queda molta tarda per davant.

S’han desallotjat 110 persones de diferents masies de la zona per precaució, tot i que a hores d’ara el foc no ha arribat a afectar cap d’aquestes masies i es manté allunyat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pep a juliol 25, 2021 | 19:55
    Pep juliol 25, 2021 | 19:55
    Nadie habla de la mala gestión en los bosques de Cataluña.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa