El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos podran fer persecucions ‘en calent’ a la Catalunya Nord
  • CA

Nou pas cap a la normalització dels Mossos com a policia integral. La policia catalana podrà fer persecucions ‘en calent’ en territori francès a partir d’aquest dimecres, 1 de juliol. Un dret assolit després d’anys de reivindicacions de la Generalitat, del Parlament de Catalunya i de les diferents Prefectures del Cos en els darrer anys. Així ho han aprovat els governs dels dos estats.

 

L’acord implica quela policia catalana podrà perseguir suposats autors de delictes com homicidis, robatoris o tràfic de drogues tot i que els fugitius creuin la frontera. La patrulla catalana podrà arribar fins a deu quilòmetres dins de França i haurà d’avisar immediatament a les autoritats franceses, que es faran càrrec de la investigació.  Si els Mossos ja podienn perseguir delinqüents cap a Aragó i el País Valencià, des de l’any passat, ara ho podran fer cap a la Catalunya Nord, a l’estat francès. L’acord compta amb l’aval de la Comissió Europea i s’ha endarrerit a causa de la pandèmia de la COVID.

 

 

Les persecucions en calent han de ser ser d’especial urgència, i sempre que no s’hagi pogut avisar amb antelació el cos policial del territori cap al qual s’adreça la persecució perquè se’n faci càrrec. També es deixa clar que només es podran fer  quan el fugitiu hagi estat sorprès cometent delictes com assassinat, homicidi, violació, incendi provocat, falsificació de moneda, robatori i encobriment amb ànim de lucre i receptació, extorsió, segrest i presa d’ostatges, tràfic d’éssers humans, narcotràfic, infraccions en matèria d’armes i explosius, destrucció amb explosius, transport il·lícit de residus tòxics i nocius i delictes d’omissió del deure de socors arran d’un accident amb resultat de mort o ferides greus. També podran entrar en territori francès si el fugitiu s’hagués escapat mentre es trobava detingut o complint una pena privativa de llibertat.

 

En tot cas, el límit pels agents que facin la persecució són10 quilòmetres la frontera amb França. Tampoc es podran interrogar el fugitiu i fer cap acció intimidatòria. Totes les actuacions sobre la persona objecte de la persecució (detenció, instrucció de diligències, posada a disposició de l’autoritat judicial, entre altres) han de ser efectuades per les autoritats franceses.

 

Obligacions

Els mossos que estiguin fent la persecució en calent estan obligats a complir la legislació francesa i seguir les instruccions de les autoritats franceses; ser fàcilment identificables mitjançant els dispositius lluminosos corresponents, si fan el seguiment amb vehicle no logotipat; portar elements d’uniformitat, com ara armilles, jaquetes, braçalets i credencials i han de poder justificar, en tot moment, el seu caràcter oficial; acabar d’immediat la persecució quan així ho sol·licitin les autoritats franceses; presentar-se davant les autoritats policials franceses competents per donar compte de l’actuació portada a terme, així com donar el suport que se’ls demani per a les actuacions consecutives, les investigacions i els procediments judicials que se’n puguin derivar.

 

Els Mossos estan autoritzats a demanar a les autoritats policials franceses competents que es facin càrrec de la persona perseguida per determinar-ne la identitat o detenir-la; i a portar la seva arma reglamentària, però només podran utilitzar-la en legítima defensa.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa