La marihuana “dispara” la xifra d’armes de foc a Catalunya

El cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, Ramon Chacón, va explicar aquest dissabte que l’augment de la plantació i del tràfic de marihuana a Catalunya està “disparant” la xifra d’armes de foc al nostre país. En declaracions al programa Preguntes Freqüents de TV3, va admetre que és curiós que una droga “tova” sigui la que està generant “més problemes”. Això es deu, segons explica, al fet que quan ara les màfies arriben a Catalunya “es pregunten per què han de plantar marihuana si el que poden és anar a robar les 5.000 plantes que té el veí“.

Això provoca que “plantacions que tenen un o dos vigilants” es topin amb “grups d’entre 5 o 15 assaltants” que van armats. “Els assaltants han de ser nombrosos perquè necessiten doblegar els vigilants i alhora endur-se ràpid la marihuana; abans que un veí pugui advertir la policia”, va manifestar. Segons Chacón, “fa uns anys era difícil aconseguir una arma de foc a Catalunya“. “Podien arribar a costar 10.000 euros”, però ara hi ha “una alta demanda d’armes, i per tant baixa el seu preu i en comencen a entrar moltes“. I això, segons el cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, fa que es produeixin “molts homicidis o ferits” en successos que ja no tenen res a veure amb el tràfic de droga.

Esquerra Republicana de Catalunya va proposar fa unes setmanes al Congrés dels Diputats legalitzar la marihuana. Argumentaven que la intenció de la formació no era “fomentar” el consum del cànnabis, sinó poder-lo regular. Des d’ERC s’assegurava que un dels principals objectius de la proposta dels republicans era lluitar contra les màfies que cultiven i trafiquen amb aquesta substància. La mesura, però, no ha tirat endavant a la cambra baixa per culpa dels vots en contra de PSOE, PP i Vox.

Nou comentari