El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’incendi de Santa Coloma de Queralt segeuix fora de control
  • CA

Per terra i per aire, amb tots els recursos disponibles per aturar el foc de Santa Coloma de Queralt. De moment, el perímetre afectat és de 1372 hectàrees, de les quals 933 són dins de l’Espai d’Interès Natural del Sistema Prelitoral Central. El terme municipal més afectat és el de Bellprat, seguit de Les Piles, Santa Coloma de Queralt, Santa Maria de Miralles i Pontils. 300 Bombers, tres seccions de la UME —uns 100 efectius més—, ADF, agents rurals, Mossos i 16 mitjans aeris activats, a l’espera que n’arribin més, i cent de terrestres articulen una ofensiva total contra les flames.

Fa poca estona s’han confinat els municipis de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles, degut a l’avanç de l’incendi, que s’apropa perillosament a aquesta població

Al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt és una reunió constant. Els equips d’emergència volen presentar el balanç a partir de les vuit del vespre d’un incendi que és intens però avança lentament, gràcies a la ingent quantitat de recursos humans i tècnics destinats i a què la marinada es manté a ratlla. En tot cas, el cap dels Bombers, David Borrell, avisa de les revifades que poden tenir flancs que començaven a vinclar-se gràcies a l’ofensiva per terra i aire dels equips d’extinció.

De moment, el neguit és ben viu, per alguna revifada en algun punt dels 10 quilòmetres de perímetre i la possibilitat que si la marinada entra per un canaló determinat podria desbocar les flames. “No podem donar el foc per estabilitzat, i dubtem que ho poguem fer en les properes hores”, alertava el director general d’Extinció i Prevenció d’Incendis, Joan Delort. Les properes hores fins l’ocàs serà clau.

L’inspector en cap dels Bombers, David Bravo, de fons, Pere Aragonès / Quico Sallés

De moment més de 100 persones que es trobaven en masies properes al foc han estat desallotjades. Els desallotjats s’instal·laran a l’Ateneu de Sant Martí de Tous. Un esplai de Sarrià també ha estat desallotjat de la casa de colònies on s’allotjaven, a Santa Margarida de Montbui. Han estat traslladats al pavelló Aqua de Montbui. Són 26 infants de cinc a nou anys, i 16 monitors. La cendra i el fum feien impossible romandre a la casa. Els mossos els van avisar ahir a la nit i aquest mati, a les vuit, els han informat que a les onze els anirien a buscar amb un autocar. La tasca principal ha estat, segons els monitors, convèncer els nanos que les colònies s’havien acabat. Aquesta tarda tornaran a Barcelona.

L’Ateneu de Sant Martí de Tous on han acollit a alguns dels desallotjats / Quico Sallés

Aquest és fins ara el pitjor incendi de la temporada, i al centre de comandament ubicat a Santa Coloma de Queralt s’hi concentra tot l’estat major dels serveis d’emergències, amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el director d’Extinció d’Incendis, Joan Delort, al capdavant. Els tècnics de Red Elèctrica Espanyola estan esbossant el mapa d’afectació possibles a les línies elèctriques. L’activitat és frenètica al centre de comandament a mida que arriben reforços i nous efectius tècnics. S’espera que el president Pere Aragonès arribi cap el migdia, just quan hagi acabat la reunió de coordinació.

Al llarg del dia la situació 30/30/30 -menys del 30% d’humitat, vent per sobre els 30 km/h i més de 30 graus de temperatura, ha fet patir als estrategues de l’extinció. L’operatiu es basa en l’atac de contenció aeri i la força dels equips terrestres, a més, tenint present la dificultat afegida que suposa treballar en extincions de conreus i massa forestal, ja que són tècniques diferents. La paraula la té el vent.

El punt de comandament dels Bombers i els serveis d’emergència a Santa Coloma de Queralt / Quico Sallés

L’incendi es va declarar ahir al vespre, i el vent de ponent, molt sec i calent, va fer evolucionar el front de foc a molta velocitat en direcció est, cap a l’Anoia. Les flames es van propagar a través de vegetació agrícola fins a entrar en superfície forestal, on van començar a generar nombrosos focus secundaris. Als volts de les 20h, els flancs de l’incendi es van obrir. Una explotació ramadera i un mas han quedat molt afectats pel foc. Amb aquesta situació, i a petició dels Bombers, el Cos de Mossos d’Esquadra va evacuar inicialment unes 82 persones, a banda i banda, de la serra de Miralles i la serra de Queralt (50 persones de masos aïllats de Santa Maria de Miralles, 20 de Bellprat i un grup de 12 menors que feien acampada a Sant Martí de Tous). Les persones evacuades van ser acollides a Santa Coloma de Queralt, a l’edifici ateneu de Sant Martí de Tous i al local social de Santa Maria de Miralles.

L’incendi de Santa Coloma de Queralt

Els Agents Rurals ja estan investigant les possibles causes de l’incendi. Actualment es troben en el punt d’origen i s’espera que en les properes hores es comencin a esclarir les causes d’aquest foc. Sembla ser que les primeres hipotesis apunten a una burilla mal apagada a un incident mecànic que hauria pogut generar una espurna.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha desplaçat al punt de comandament dels Bombers i el serveis d’emergència situat a Santa Coloma de Queralt.

Els Agents Rurals en el punt d’origen de l’incendi de Santa Coloma de Queralt / Quico Sallés

Incendi de vegetació forestal a Ventalló

En aquests moments, els bombers encara no poden donar per controlat aquest incendi, però sí que està estabilitzat. Si es compleixen les previsions esperen poder donar-lo per controlat avui al vespre. Hi continuen treballant 30 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. La rebaixa de la velocitat del foc han fet abaixar el risc, segons el cos d’Agents Rurals l’incendi ha cremat unes 52 hectàrees, de les quals 33 són forestals, 18 de terreny agrícola, 1 de vegetació urbana. El municipis afectats són Vilopriu amb 30,5 ha i Ventalló amb 21,5ha.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Discriminacio racial d'erc a juliol 25, 2021 | 11:28
    Discriminacio racial d'erc juliol 25, 2021 | 11:28
    No es l'Emporda, no passa res, oi Aragones de la Costa?
  2. Icona del comentari de: Miquel a juliol 25, 2021 | 23:16
    Miquel juliol 25, 2021 | 23:16
    Benvolgut Quico Sallés, avui t'he saludat quan estaves a la masia d'Almenara a Santa Coloma fent fotografies del foc. Ara l'incendi ha agafat una massa forestal tant inmensa cap a la serralada de Miralles que, els hidroavions i els helicòpters sembla que tirin galledes d'aigua per voler aturar un volcà en erupció. El que s'escapa de la lògica com, amb els mitjans que hi havia tant aeris com terrestres, no es va aturar el foc a la carretera T-201 al km 1,8 a l'altura del poble de Sangallart on no hi havia massa forestal tret de la palla del cereal i dos ametllers tocan a la carretera que ni tant sols es van cremar les rames i sent la carretera un bon tallafocs i adient per la intervenció ràpida i efectiva. Ara ja no es pot fer res i m'acaben de comunicar que la perillositat es extrema per a els bombers. Preguem perquè tothom surti il·lès. Salut tinguem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa