El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil desarticula un “polvorí nazi” dirigit per un aparent “jubilat estranger”
  • CA

Un arsenal de 160 armes de foc de 121 armes curtes, 22 fusells d’assalt-vuit subfusells, entre d’altre armament, 9.967 cartutxos de diferents calibres, vuit silenciadors, 273 carregadors i fins a una granada amb un quilo i mig d’explosiu militar. Aquest és el balanç de l’operació Nongreta, amb la que la Guàrdia Civil ha desarticulat a Màlaga un grup internacional dedicat al tràfic d’armes que subministrava als traficants de droga del sud d’Espanya. En l’operació han estat arrestades tres persones -dos alemanys i un britànic-, una d’elles, un neonazi vinculat als moviments d’extrema dreta. Se’ls acusa d’organització criminal, tràfic d’armes i municions, de drogues i de falsetat documental.  La instrucció la dirigeixen els Jutjats 1 i 3 de Coín, a Màlaga. 

L’operació ha estat dirigida per la Unitat Central Especial 3 del servei d’Informació de la Guàrdia Civil i feia un any que els anaven al darrera. Segons l’institut armat, els investigadors contra el tràfic de drogues els va sorprendre l’augment “alarmant” d’armes de foc en els desembarcaments del material i en els ajustament de comptes. Les perquisions van començar en un individu de nacionalitat alemanya, que des de feia anys residia a Coín (Màlaga), sota la falsa aparença d’un jubilat estranger. L’intercanvi d’informació amb la Policia Criminal d’Alemanya (BKA) va revelar que sobre aquest individu constava una ordre de detenció per un arsenal trobat a Hannover, fets pels quals el seu cònjuge ja està a la presó.

En el posterior registre del seu habitatge a Coín, la Guàrdia Civil va trobar un sofisticat taller clandestí amb una maquinària complexa que necessitava fins i tot punxar la llum per suportar la potència que requeria.El seu sistema de treball consistia en adquirir armes de guerra als països de l’Est que després eren manipulades. Un cop reactivades, traficaven amb elles a través d’un altre dels detinguts, encarregat de la venda i distribució als narcotraficants.

“Un polvorí nazi”

El segon integrant detingut s’encarregava de l’emmagatzematge i l’ocultació de les armes. Empaquetades en bosses hermètiques, les armes estaven llestes per a la seva distribució en una nau que l’alemany tenia llogada. Allà, els agents d’Informació van trobar el que els investigadors han definit com “un veritable polvorí nazi d’armes, peces i municions”. De fet, l’arrestat estava vinculat a col·lectius d’extrema dreta i als moviments nazis, el detingut tenia en el seu domicili i en la nau escorcollada un “museu” d’objectes, uniformes i banderes de temàtica nazi.

El tercer detingut, de nacionalitat britànica, feia d’intermediari en la venda entre els alemanys i els narcotraficants de la Costa del Sol i de Camp de Gibraltar. Detingut amb anterioritat per tràfic de drogues, aquest individu adoptava fortes mesures de seguretat en els seus trasllats per no ser identificat. A més d’ocultar les armes en dobles fons de vehicles d’alta gamma, utilitzava passaports falsos en els seus desplaçaments. En el registre del seu domicili, la Guàrdia Civil ha intervingut una pistola amb el número de sèrie esborrat i més de 1.200 cartutxos llestos per a la seva distribució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa