La família de l’acusat de matar una menor a Vilanova confirma la seva addicció als estupefaents

Una de les dones el qualifica de "maltractador psicològic" i els avis relaten el patiment per no saber on era la petita

La primera sessió del judici per l’assassinat d’una nena de 13 anys al bloc de pisos dels seus avis a Vilanova i la Geltrú l’any 2018 ha permès escoltar els primers testimonis i persones properes a l’acusat, veí del mateix immoble. La germana mitjana del presumpte assassí ha estat especialment contundent, no només a l’hora de confirmar la seva addició a les drogues sinó relatant l’impacte negatiu que ha tingut l’home en les persones que l’han rodejat, arribant a qualificar-lo com de “maltractador psicològic”. La germana gran, la seva excompanya sentimental i els avis paterns de la víctima han completat la primera remesa de declaracions, aquests últims especialment consternats pels fets i pel patiment de no saber on era quan va desaparèixer. La primera persona en declarar ha estat la germana gran de l’acusat, que s’ha mostrat inicialment molt afectada i amb complicacions per iniciar la seva intervenció. A preguntes de l’advocada de la defensa, ha explicat que l’increment del consum de drogues i la seva actitud estranya en moltes ocasions l’havia dut a distanciar-se del seu germà.

“Un cop fins i tot no em reconeixia”, ha afegit, moment en què es va espantar. En la seva declaració també ha explicat que tenia fòbies i que imaginava coses, com ara que entraven a robar a casa o que algú havia forçat les portes corredisses del balcó. La dona també ha especificat que el consum de drogues per part del seu germà provocava baralles constants a casa, sobretot amb el pare, mentre que la mare s’amoïnava pel seu fill. Un extrem que ha confirmat l’altra germana de l’acusat, que ha apuntat que demanava diners als pares i que la mare era qui més cas li feia en aquest aspecte.

“Per als meus pares ha estat un martiri, és un maltractador psicològic, ha fet que no tinguessin relació de parella i estiguessin constantment barallant-se, sempre per ell”, ha assenyalat. El mateix dia dels fets havia demanat diners al pare, que li havia donat entre 170 i 180 euros, mentre que la germana li havia deixat 50 perquè fes la compra, un encàrrec que mai va arribar a fer. A la tarda l’home va trucar insistentment al pare, que era amb les dues germanes a l’hospital, i que no li va agafar el telèfon. La germana va trucar-lo i li va dir que havien optat per no assistir mecànicament la mare perquè ja no s’hi podia fer res: “Li va afectar molt, estava en xoc”, relata la dona.

L’exparella el defineix com una persona agressiva

Al seu torn, l’exparella i mare de la filla que tenen en comú ha explicat que va tenir amb l’acusat una “relació intermitent” que va acabar fa més de 15 anys, quan la nena en tenia tres, i que des de llavors van tallar el contacte. Visiblement nerviosa, a preguntes de la fiscalia ha assegurat que l’acusat bevia habitualment i que de vegades era agressiu, però que a diferència del què va declarar en seu policial, ha dit desconèixer si consumia drogues.

També ha explicat que el dia dels fets la seva filla, que estava a casa dels avis amb el seu pare, la va trucar per demanar-li que l’anés a buscar perquè “el papa estava estrany”. Un cop a casa totes dues, l’acusat va trucar a la filla per preguntar-li perquè havia marxat tot i que no ha pogut aclarir si la seva actitud era o no la normal. Malgrat insistir que ja no tenia cap contacte amb la seva ex parella, la dona ha reconegut que quan estaven junts discutia molt amb la seva família per qüestions econòmiques i que mai va saber si treballava o no perquè deia “moltes mentides”.

Els avis paterns, consternats

L’àvia de la víctima ha explicat que aquell dia van recollir la nena a les 17:00 h a l’escola perquè el pare arribaria més tard. Poc abans de les 19.00 h el pare de la menor va trucar per telèfon per demanar que la nena anés baixant, i la petita va sortir del pis, però no va arribar a sortir al carrer, perquè l’àvia estava controlant-la des de casa seva.

A l’estona d’estar esperant al cotxe, el pare es va impacientar i va picar al timbre, moment en què van constatar que la nena no era a l’escala i la van buscar, primer a casa dels pares, després per la zona i de nou al bloc de pisos dels avis. En picar al 1r 1a, on vivia l’acusat, primer es va resistir a obrir i després van aconseguir accedir al pis, on el germà del pare de la víctima va trobar el cos de la nena. Pel que fa a aquest moment, l’avi de la nena ha explicat que quan l’acusat va obrir la porta duia només una tovallola, com si sortís de la dutxa, i tot i que no va escoltar el que deia “no va notar res estrany” en ell. L’avi ha explicat que coneixia de vista l’acusat i que tot i que esmorzava habitualment amb el seu pare, no sabia quin tipus de relació tenien ni coneixia cap detall de la seva vida més enllà que passava temporades a la Xina.

Per últim, ha destacat que la nena era molt “alegre i simpàtica” i que mai l’havia fet enfadar. Aquí, ha recordat que ja feia un parell de mesos que havia començat a tornar sola a casa i que, tant quan anava sola o acompanyada, sempre feia el trajecte de manera responsable. L’àvia s’ha mostrat visiblement afectada en recordar els fets i ha demanat que es faci justícia, “no venjança”.

Nou comentari