El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Investiguen per negligència un centre de salut mental d’Argentona pel suïcidi d’una menor

El jutjat d’instrucció 1 de Mataró investiga els responsables d’un centre de salut mental d’Argentona (Maresme) per esclarir el suïcidi d’una resident menor d’edat. La jutge ha citat a declarar com a investigades una psicòloga, una psiquiatra i una doctora de la unitat residencial per determinar si hi va haver negligència per part seva per no haver pres mesures preventives que evitessin el suïcidi de la jove. Segons ha avançat el Mundo i ha confirmat l’ACN, la família de la víctima retreu al centre que no la derivessin a la unitat de pacients crítics, on no hi hagués elements de risc per autolesionar-se. La mare de la jove recorda que ja havia intentat treure’s la vida en ocasions anteriors. Segons relata l’advocat de l’acusació particular –exercida per la família-, els fets van passar ara fa just un any al centre ITA d’Argentona, on la menor va suïcidar-se quan estava a la seva habitació. La noia feia un mes i mig que havia ingressat en aquest centre, després d’haver estat en un altre hospital psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat i també al Parc Taulí de Sabadell.

El trasllat el va recomanar un metge extern, que va constatar que la pacient tenia “factors de risc” propensos a una depressió severa i a episodis psicòtics. El lletrat de la família, Sergio Santamaria, del despatx Vosseler Advocats, lamenta la lentitud de la justícia a l’hora d’investigar uns fets on assegura que hi ha indicis d’homicidi imprudent per negligència mèdica. Santamaria detalla a l’ACN que, des del febrer del 2020, la jutge ha citat a declarar diversos testimonis. Entre aquests, l’advocat veu “clau” l’aportació del metge que va recomanar el trasllat de la jove, el qual va afirmar que no havia estat convenient que la menor estigués en una habitació convencional. A l’estança, destaca l’advocat, hi havia un braç articulat per a la televisió, que la noia va utilitzar per treure’s la vida.

L’acusació particular sosté que el centre “tenia a les seves mans” els recursos per protegir la menor, i assenyalen la possibilitat d’haver-la traslladat preventivament a la unitat de pacients crítics. Recorden que aquesta unitat disposa d’habitacions sense elements perillosos i amb un sistema de vigilància constant dels pacients, fet que veuen determinant per haver evitat el succés. Després de la declaració del metge que va recomanar l’ingrés a ITA, la jutge ha assenyalat els primers investigats de la causa com a possibles responsables dels fets: una psicòloga, una psiquiatra i una doctora de la unitat residencial. Les ha citat a declarar el proper mes de setembre, si bé a la providència dictada no concreta per quin delicte se les investiga. En paral·lel a la declaració de les investigades, la jutge també ha demanat un informe a un metge forense.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa