Inspectors interns comprovaran per sorpresa que Brimo i Arro vagin identificats

Un informe d’Interior sobre pràctiques de la policia estableix la nova normativa pels NOP i TIP

Vigilar per sorpresa. Aquest serà un dels mecanismes de les unitats d’ordre públic dels Mossos per constatar si compleixen amb la normativa d’identificació. Aquesta és una de les mesures amb què més incidirà el departament d’Interior en els efectius de la Brigada Mòbil (BRIMO) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Un sistema que signa el mateix conseller d’Interior, Miquel Buch, en un informe presentat al Parlament sobre les actuacions de la policia del passat 6 de març, i amb el registre 60291.

 

El document estableix tant l’obligatorietat com el format i les característiques del TIP (número d’identificació policial) i el NOP, el número operatiu policial. L’informe determina que aquest NOP són els més visibles en els efectius ARRO i BRIMO perquè el porten adscrit a les armilles policials, que alhora tapen els números TIP a la camisa de l’uniforme. En tot cas, el conseller deixa clar al Parlament que “el NOP ha de ser visible en tot moment, sense que pugui quedar ocult per cap altra peça de la uniformitat”.

 

Per aquest motiu, la Subdirecció General d’Administració i Serveis d’Interior per a l’adquisició del nou format del NOP treballa amb la “simplificació de la combinació alfanumèrica” amb l’objectiu que “pugui ser recordat de manera més fàcil”. L’informe indica que els efectius de BRIMO i ARRO “són els responsables de dur el NOP que tenen assignat en tots aquells dispositius/operatius en què es determini la seva utilització”.

 

El document assegura que els comandaments comprovaran la concordança entre els números assignats i els utilitzats pels efectius. Ara bé, Interior avisa que “aquestes comprovacions també podran ser realitzades en qualsevol moment per l’Àrea d’Inspecció de la Divisió d’Avaluació de Serveis en aplicació de l’article 10.1 a) del Decret 415/2011”.

 

Una demanda del Parlament

 

Aquestes mesures responen a les peticions aprovades pel Parlament en la Moció 128/XII sobre les actuacions policials. Els grups parlamentaris instaven al Govern a prendre mesures per evitar una polèmica recorrent en els dispositius d’ordre públic: la dificultat per identificar els agents actuants. Una dificultat que impedia centralitzar en efectius concrets les queixes, retrets o denúncies de la seva actuació.

 

Nou comentari