El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Incendi d’un pis al Prat: electricitat punxada, túnels subterranis i tres plantacions de marihuana
  • CA

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria del Prat de Llobregat van detenir el dijous 17 de desembre un home de de 33 anys com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública i d’un delicte de defraudació de fluid elèctric. La policia va realitzar escorcolls a tres domicilis del barri de Sant Cosme arran de l’incendi que es va produir en un dels pisos superiors d’un bloc d’habitatges, que va haver de ser desallotjat pels serveis d’emergència i del que es va poder evitar desgràcies personals.

Quan els Mossos van accedir al pis sinistrat van comprovar que l’immoble estava pràcticament calcinat i que en una de les habitacions hi havia instal·lat un cultiu interior de marihuana d’aproximadament 150 plantes en un avançat estat de creixement. En una altra de les habitacions s’hi van localitzar les restes d’ una plantació similar que havia quedat totalment calcinada. L’incendi va ser conseqüència de la gran tensió elèctrica que consumia la instal·lació i de la manipulació de la xarxa elèctrica. Arran d’aquesta troballa els agents van identificar el propietari de la plantació, que va ser detingut per un delicte contra la salut pública i per defraudació de fluid elèctric.

El passadís del pis calcinat per l’incendi | Mossos d’Esquadra

Posteriorment, els operaris de la companyia elèctrica van realitzar la inspecció de la instal·lació i van comprovar que es tractava d’una manipulació molt tècnica i complexa de la xarxa, on s’havien foradat els baixos de l’edifici i l’accés a l’escomesa general del subministrament. Cal destacar que per fer aquestes modificacions i accessos, els autors van fer diversos túnels subterranis que havien camuflat sota els baixos de l’edifici. La inspecció va acreditar l’existència de dos domicilis més que presentaven greus manipulacions de la xarxa elèctrica. En un d’aquests s’hi va poder localitzar una segona plantació interior de marihuana d’aproximadament 100 plantes i en un tercer immoble s’hi va poder ubicar el lloc des d’on els autors accedien als túnels subterranis i que utilitzaven com a magatzem de diferents objectes sostrets com ara patinets elèctrics, bicicletes, eines i material elèctric i aproximadament 100 esqueixos de marihuana.

Les manipulacions de la xarxa elèctrica destinades a cultivar marihuana a l’interior dels habitatges han estat la causa de diversos incendis d’habitatges al Prat de Llobregat. Des dels Mossos s’ha constatat que els traficants cada cop fan més modificacions i amb un component més perillós, tant a la xarxa de subministrament com a les pròpies estructures dels edificis on cultiven la marihuana. En el marc d’aquesta creixent problemàtica, només dos dies abans d’aquest incendi els tècnics de la companyia elèctrica, acompanyats per agents dels Mossos van realitzar un important nombre d’inspeccions a la xarxa de subministrament a la zona amb l’objectiu de garantir la seguretat dels veïns. L’activitat inspectora incloïa el pis afectat, que no havia de tenir subministrament d’energia elèctrica tot i que es va constatar que la manipulació descoberta arran de l’incendi s’havia fet directament a l’escomesa general de l’edifici, sota la placa de formigó que el cimenta, molt abans dels quadres generals de comptadors on talla la subministradora. Fruit de les inspeccions en aquest sector del barri de Sant Cosme es van realitzar un total de 93 desconnexions de xarxes fraudulentes. L’arrestat va passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretat la seva llibertat amb càrrecs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa