El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estafa 118.000 euros a una lleidatana fent-se passar per un “militar enamorat”
  • CA

Amor, milicia… i estafa. Aquest és l’algoritme que els Mossos han detectat en el cas denunciat d’una lleidatana que han batejat com l’engany del “fals militar o fals enamorat virtual“. Segons ha explicat la policia, aquest cap de setmana va rebre una denuncia d’una dona que li haurien manllevat 118.000 euros. Un gruix de diners que havien de servir per “alliberar” de l’exèrcit al seu enamorat de la seva missió a l’Afganistan.

El cas va començar fa uns mesos quan la víctima va rebre una sol·licitud d’amistat per xarxes socials (Facebook) d’un suposat general de l’exèrcit dels EEUU, amb nacionalitat espanyola, que es trobava en missió humanitària a l’Afganistan. Després d’uns primers contactes per la xarxa social, van continuar el contacte per altres aplicacions de missatgeria instantània. Tot i no parlar mai per telèfon, la relació va anar a més i ell va plantejar-li la voluntat de deixar-ho tot per anar a viure el seu amor amb la víctima.

Un cop plantejat el futur, l’estafador li va explicar que s’hauria d’esperar perquè “no es podia donar de baixa de l’exèrcit anticipadament”. Així, que si volia retornar de l’Afganistan havia de pagar una indemnització. És més, el suposat general li va assegurar que tenia “molts diners estalviats en una caixa de seguretat d’un aeroport d’Alemanya, però només els podia disposar si els recollia presencialment”.

El ganxo ja estava tirat. Amb aquesta argúcia, va ser prou hàbil com per proposar-li que pagués ella la indemnització per tal de retrobar-se presencialment. Li va explicar que ho havia de fer per transferència a un suposat compte bancari de la ONU i que, en arribar, ja podria retirar els seus diners i compensar-la.

La víctima s’ho va empassar. Així a principis de març, la víctima va fer un primer pagament de 1.500 € per uns suposats tràmits inicials i en va anar fent d’altres de diverses quantitats, la major part de 15.000 € i un de 50.000 €, fins a pagar 118.000 euros en total.

Però, tot i els pagaments, allò no reeixia. I finalment, a l’abril, i amb la mosca al nas, va començar a fer gestions per comprovar si era víctima d’un engany. Només va haver de descarregar-se la fotografia del perfil de Facebook del suposat militar i en va fer recerca en imatges. Aleshores va constatar que la mateixa fotografia era utilitzada en altres perfils.

Aquesta estafa és la coneguda com la del fals militar o fals enamorat virtual. Les víctimes són contactades a través de les xarxes socials per persones que diuen trobar-se en un país llunyà. El suposat enamorat es presenta com a militar en missió humanitària, treballador d’una ONG o un tècnic especialitzat en un destí de llarga durada. També s’han donat casos de suposats treballadors o treballadores de plataformes petrolíferes. Els estafadors utilitzen l’enginyeria social per detectar les víctimes i sistemes d’engalipament prou assajats per tal de ser convicents.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a maig 05, 2021 | 10:34
    Manel maig 05, 2021 | 10:34
    Utilitzen com a esquer a un militar dels Estats Units perquè saben que si fos un militar espanyol o un legionari, no els toquen ni amb pinces.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa