La lava de la Palma s’empassa totes les edificacions d’un barri

La colada circula a una temperatura d'uns 1.240 graus

La nova colada produïda després de l’ensorrament d’ahir dissabte de la part nord del volcà de La Palma ha destruït les poques edificacions que encara es mantenien dempeus al nord del barri de Todoque. Així ho ha informat aquest diumenge l’Institut Volcanològic de Canàries (Involcan), que ha assegurat que la lava circula per la zona a una temperatura d’uns 1.240 graus. Segons les darreres dades ofertes pel programa Copernicus de la UE, actualitzats a la tarda d’aquest dissabte, la lava ja ha cobert des que va començar l’erupció ara ja fa tres setmanes un total de 497 hectàrees, i ha afectat o destruït fins a dia d’avui 1.281 edificacions i infraestructures. D’aquestes, 1.186 han estat destruïdes i 95 han petit danys; mentre que hi ha 5.576 hectàrees que també haurien pogut patir danys. Per altra banda, ja són 38,3 els quilòmetres de vies destruïdes i uns altres 3,1 quilòmetres que podrien tenir danys.

La cara nord del volcà de La Palma va patir durant la nit de divendres a dissabte un ensorrament parcial, i això va provocar que ara hi hagi colades que cauen en diverses direccions. L’erupció del Cumbre Vieja, de totes maneres, segueix mantenint el mateix comportament que els dies anteriors. És a dir, que l’explosivitat volcànica segueix a un nivell 2, dins d’una escala que arriba fins al 8. Així mateix, l’emissió de lava es concentra als centres del cràter principal i no s’espera que s’obri un altre centre d’emissió fora d’aquesta àrea.

Ja fa més d’una setmana que la lava va arribar fins al mar. Això ha provocat que s’estigui creant un nou delta a l’illa, format de la colada que ha anat agafant lloc des del fons del mar. La fusió de lava i aigua ha provocat allò que esperaven els experts: explosions degut a la gran diferència de temperatura que hi ha entre l’aigua i el mar de foc; i una gran columna de fum blanc i tòxic, que els experts assenyalen que només pot causar problemes per la gent que s’hi apropi molt.

Comentaris

  Català 11/10/2021 8:53 am
  Si no fos per la desgràcia dels illencs, que ho estan perdent absolutament tot. fòra divertit veure la impotència del flament govern de les espanyes davant una cosa que no poden controlar. La meva solidaritat amb els habitants de La Palma
  Català 11/10/2021 8:53 am
  Si no fos per la desgràcia dels illencs, que ho estan perdent absolutament tot. fòra divertit veure la impotència del flament govern de les espanyes davant una cosa que no poden controlar. La meva solidaritat amb els habitants de La Palma
   Joordi 11/10/2021 2:33 pm
   D'acord.Però hi ha alguna explicació sobrenatural del perquè sempre han sigut incapaços de gestionar res de res.

Nou comentari