El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
S’obre una nova boca del volcà de La Palma
  • CA

L’erupció del volcà de La Palma segueix creixent i s’ha obert una nova boca: ara ja en són nou, i això ha provocat que les autoritats de la illa hagin evacuat la població de Tacande, un barri del municipi de El Paso, que es troba enmig del recorregut que pot fer la lava. Aquesta informació, però, no assegura que ara mateix hi hagi nou boques actives. Els experts assenyalen que la lava que surt de les boques pot ser que n’hagi tapat d’altres.

De moment, i molt afortunadament, encara no s’ha produït cap víctima mortal per culpa del volcà Cumbre Vieja. No obstant, molts habitatges sí que han estat víctimes de la lava. Concretament, es calcula que aquesta erupció ja ha acabat destrossant 170 cases. La lava ja ha cobert més d’un centenar d’hectàrees de terreny.

Segons els experts, el moment més preocupant d’aquest fenomen es viuràs quan la lava arribi al mar. Això es deu a l’alta temperatura de la lava, ja que pot arribar a superar els 1000ºC. Quan tingui contacte amb l’aigua es podran produir explosions i també es pronostica el naixement d’una enorme columna de fum tòxic. I de fet, es calcula que aquest mateix dimarts la lava ja pugui arribar al mar. De totes maneres, ha rebaixat la seva velocitat. Aquest dilluns baixava per la muntanya a una velocitat de 700 metres per hora, mentre que aquest dimarts ho està fent a uns 240.

Les autoritats de la illa han reforçat la zona litoral de La Palma i la capitania marítima ha tancat la navegació. Actualment ja hi ha unes 6.500 persones que han estat desallotjades de les seves cases. Alguns mitjans apuntes que la xifra de cases destrossades pot arribar fins i tot a 300, i que també han estat víctimes d’aquest fenomen parcel·les, cultius i cables d’alta tensió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa