El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
S’ensorra el con principal del volcà de La Palma
  • CA

El con del volcà de La Palma s’ha trencat en les darreres hores i s’ha arribat a ensorrar. Això ha provocat que ara la lava descendeix amb més violència i fluïdesa. De fet, el cabal de lava ara ha augmentat. No obstant, la lava descendeix pel mateix lloc que sempre; i no ha generat, de moment, nous rius de colada. El que ha passat és que, un cop s’ha ensorrat el con del volcà, algunes de les boques s’han unit, i això és el que ha provocat que ara augmenti el cabal d’aquest mar de foc. No s’han registrat noves afectacions per culpa d’aquest fet, però caldrà estar alerta per si en el futur representa una amenaça per a noves localitats o municipis.

Ja fa uns quants dies que la lava va arribar al mar. I de fet, fa ja més de dues setmanes que el volcà Cumbre Vieja va entrar en erupció. Quan l’aigua va entrar en contacte amb l’aigua, va passar el que s’esperava: s’està creant un nou delta a la illa, que es forma amb aquesta colada. I per altra banda, la diferència de temperatura entre la lava i l’aigua és tan gran (més de 1.000º) que produeix algunes explosions. També s’ha generat una enorme columna de fum tòxic -de color blanc- que afecta a les zones properes i que són perjudicials per a la salut.

La lava també està acabant amb la vida de la flora i fauna que es trobava al fons del mar de la zona on ha caigut. El delta que s’ha anat formant no és gens petit: aquesta nova zona de terra que tindrà la illa de La Palma ja ocupa unes 28 hectàrees, i seguirà fent-se més gran mentre el el volcà Cumbre Vieja segueixi expulsant més lava i fent-la caure per les muntanyes de La Palma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa