El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El silenci contra el terror expulsa el debat polític de la plaça

 

Silenci, respecte i determinació contra el terror. Així ha mostrat Barcelona el seu rebuig a l’atac terrorista d’ahir a les Rambles. No valien consignes polítiques, ni banderes, i tampoc els intents de polititzar l’esdeveniment, sufocats pels propis assistents, que han decidit aparcar qualsevol diferència política. “Som tots humans”, deia una dona, mentre una altra subratllava: “Sóc espanyola i catalana, però avui no sóc res”.

 

Ja a l’interior de la plaça, el silenci s’ha apoderat ràpidament de l’espai molt abans fins i tot de l’hora indicada per les autoritats per començar l’homenatge. El silenci només ha estat interromput ocasionalment per crits de desafiament al terrorisme: “No tenim por, no tenim por!” ha estat el principal lema utilitzat per la majoria dels concentrats, que anaven intercalant els crits amb aplaudiments i nous moments de silenci.

Membres de la comunitat islàmica durant el minut de silenci | JOAN ANTONI GUERRERO

 

Segons ha pogut comprovar El Món, la concentració tampoc ha donat cabuda a mostres d’expressió contra l’Islam. De fet, arribats de Còrdova hi havia un grup d’integrants de la Comunitat Musulmana Ahmadía de la ciutat andalusa. Un portaveu de l’organització, Tarik Ata Rafi, ha dit que havien volgut fer el viatge des del sud de la Península Ibèrica per denunciar els atacs “en nom de la nostra religió [l’Islam]”. “La violència no és justificable sota cap concepte”, ha reiterat.

 

Tot i que la concentració ha transcorregut pacíficament, s’han produït algunes escenes de tensió, quan alguns participants han intentat polititzar l’acte. Una dona al centre de la plaça ha començat a cridar contra els polítics i la independència, però el seu intent ha estat repel·lit per la majoria de persones que l’envoltaven al crit de “Fora, fora”.

Un home sosté una pancarta amb una mà blanca durant el minut de silenci | JOAN ANTONI GUERRERO

 

Després del minut de silenci, i quan la gent començava a desfilar pels carrers adjacents a la Plaça de Catalunya, també s’han viscut algunes escenes de tensió entre assistents que han intercanviat retrets per expressar algunes opinions polítiques. Una dona que ha intentat treure una bandera espanyola s’ha barallat a crits amb altres assistents que reclamaven deixar aparcat qualsevol debat polític aliè a l’atemptat.

 

La concentració ha deixat també algunes escenes poc usuals com ara les mostres de suport d’alguns ciutadans a les autoritats que anaven abandonant la plaça. Moltes persones han aplaudit els representants dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional espanyola quan abandonaven el centre un cop el minut de silenci ha acabat. També ha rebut aplaudiments el conseller de l’Interior, Joaquim Forn, que s’ha vist sorprès per les mostres d’afecte dels ciutadans quan abandonava la Plaça de Catalunya a peu per la Ronda de Sant Pere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa