Foto portada: l'habitació de l'antic caixer on va ser violada la jove per tres homes l'any 2019. Autor: M.Tornel.

El judici a ‘La Manada de Sabadell’ farà poca justícia: només un dels tres violadors serà acusat

El proper dimarts començarà a l’Audiència de Barcelona el judici contra els quatre acusats per la violació grupal a una jove de 18 anys l’any 2019. Els fets, que va avançar abans que ningú aquest digital, van indignar Sabadell, Catalunya i la resta d’Espanya. El cas va passar a ser més conegut a nivell popular com ‘La Manada de Sabadell’. Però el judici que ara comença no farà gaire justícia. Dos dels tres presumptes violadors ni tan sols seuran a la banqueta dels acusats. Qui primer la va forçar al Centre, la va portar atemorida a la nau i la violar no s’ha localitzat. I un altre està fugit des de fa dos anys.

Dels quatre homes contra els que s’obre vista oral, tots d’entre 27 i 31 anys, amb nacionalitat marroquina i tots sense autorització per residir a Espanya, només un, M.Alibos, ho fa en qualitat d’autor de l’agressió sexual. Els altres tres, J.Belayd, R.Oukhlifa i M.Bakki, ho fan en qualitat de cooperadors necessaris. No obstant, durant la instrucció J.Belayd va ser investigat com un dels violadors directes i va passar un parell de mesos a la presó. Però no s’ha pogut acreditar la seva participació directa en els fets més enllà de la seva presència al local. Per això se l’acusa en qualitat de cooperador i no pas d’autor material.

Faltaran acusats a la banqueta

Sigui com sigui, faltaran acusats a la banqueta. El primer, l’home que sobre les sis del matí del 3 de febrer de 2019, va acostar-se a una jove de 18 anys que sortia d’un conegut local del Centre, la va agafar pel coll i li va ficar violentament un dit per la vagina tant per sorpresa que la va deixar bloquejada. El mateix que la va portar agafada del braç i a la força fins un antic caixer abandonat a la carretera de Terrassa, una mena de casa dels horrors bruta i deixada on compartien espai banderes del Barça, estelades i d’Espanya amb mobiliari més que antic i tot de roba rebregada.

Foto portada: nau on va ser violada la jove a Can Feu l'any 2019. Autor: M.Tornel.
La nau on va ser violada la jove a Can Feu l’any 2019. Autor: M.Tornel.

Més d’un quart d’hora a peu, amb la jova atemorida, bloquejada fins que la va fer entrar en l’antiga oficina amb, almenys, sis homes. Es tracta del mateix home, sense localitzar, que, un cop allà, i malgrat l’estat d’atordiment i por de la noia, la va llençar contra un sofà, li va baixar els pantalons i la roba interior, la va agafar dels braços per dificultar-li els moviments i la va penetrar mentre ella plorava. El mateix home que, uns minuts més tard, la va obligar a seure en el mateix sofà on l’havia llençat per obligar-la a fer-li una felació. Un cop finalitzada, aquest individu va marxar de la sala deixant l’espai lliure pels seus companys.

Però des del mateix dia dels fets, al febrer de 2019 fins ara, aquest violador no ha pogut ser identificat ni a través del material genètic ni a través de les diverses rodes de reconeixement entre la desena de detinguts inicials.

La fuga d’Oukhlifa

Faltaran més acusats. Entre ells, Khalid Oukhlifa, que ara tindrà 24 anys. Va ser detingut. Però sense tenir els resultats de l’Institut Anatòmic Forense, va ser deixat en llibertat amb càrrecs havent de presentar-se cada setmana als jutjats. Un cop en llibertat, va fugir d’Espanya i ja no se li ha trobat mai més la pista. Oukhlifa, presumptament, va ser el segon violador, primer vaginalment i després obligant la noia a practicar-li sexe oral. Sí hi ha evidències clares contra ell perquè pocs dies després de fugir es van confirmar restes de la seva esperma en el cos i la roba de la noia. Però Oukhlifa s’ha evaporat.

M.Alibos afronta fins a 40,5 anys de presó

Sí seurà a la banqueta dels acusats el tercer presumpte violador: M.Alibos. Nascut l’abril del 94, 27 anys acabats de fer, residia en una nau abandonada de Can Feu, sense papers i indocumentat. Una nau on es van detenir la majoria d’investigats el mateix dia dels fets i prou coneguda entre els serveis socials i la Policia Municial, que va ser clausurada a tota pressa després de la violació, però que ja setmanes abans s’havia incendiat per acumulació de deixalles.

Un dels detinguts per la presumpta violació de Sabadell sortint dels jutjats després que el jutge n'hagi decretat la llibertat, el 7 de febrer de 2019 (vertical)
Moment en que un dels detinguts per la presumpta violació de Sabadell surt dels jutjats després que el jutge n’hagi decretat la llibertat, el 7 de febrer de 2019. Autor: ACN.

Alibos està en presó provisional des del 7 de febrer de 2019. Va copiar el modus operandi dels seus antecessors, sent-ne el tercer. Va entrar a l’habitació i, després dels dos homes anteriors, també va violar la jove. Després la va girar i la va penetrar per via anal. Però donat els crits de dolor de la jove, va aturar-se, per fer-la seure i obligar-la també a practicar-li sexe oral. Mentrestant, segons fiscalia, la jove no parava de plorar i de demanar-li que s’aturés. Quan Alibos va acabar, va obligar-la a vestir-se, la va agafar pel braç i la va treure de la nau.

La víctima, auxiliada per una parella

Cap a les 7.30 del matí, una hora i mitja després que comencés tot plegat, la jove va poder sortir corrent cap un garatge d’on sortia un vehicle. Una parella la va auxiliar i la va portar a les instal·lacions de la Policia Municipal. La jove va poder sortir amb vida: havia temut per la seva integritat durant molts minuts d’aquella llarguíssima hora i mitja. Però des de llavors li és més que difícil passar pàgina: durant tot aquest temps, ha patit estrés posttraumàtic. Fins i tot es va arribar a creuar amb alguns dels investigats pocs mesos després al centre de Sabadell i va patir una crisi d’ansietat.

Dimarts haurà de reviure els fets, ja que està citada a declarar. Reclama danys i perjudicis a través del seu advocat, el mediàtic Jorge Albertini, que exerceix l’acusació particular.

I els altres tres acusats?

A banda d’Alibos, hi ha tres acusats més. Se’ls considera cooperadors necessaris. J.Belayd està a la presó des de llavors per risc de fuga però s’ha descartat com a violador. Després hi ha R.Oukhlifa (germà del fugat Khalid) i M.Bakki, persones que estaven al lloc dels fets i que, malgrat no van violar la jove, no van fer absolutament res per evitar-ho.

Quines penes demana la fiscalia contra ells?

Fiscalia demana pels quatre, autor material i cooperadors, penes molt similars per tres delictes d’agressió sexual amb penetració agreujats pel desemparament de la jove (articles 179 i 180 del Codi Penal). En concret, entre 12,5 i 13,5 anys de presó per cada una de les tres violacions que va patir la jove. A més, cinc anys de llibertat vigilada, expulsió d’Espanya un cop aconsegueixin el tercer grau sense poder tornar en una dècada i 60.000 euros en total a la víctima en concepte de danys físics, psíquics i morals.

La instrucció va arribar a tenir una desena d’investigats. L’acusació contra mitja dotzena de persones s’ha desestimat perquè no s’ha acreditat la seva presència física a la nau de la carretera de Barcelona en el moment dels fets.

En tot cas, però, caldrà veure l’evolució de la vista oral, que comença dimarts amb les declaracions dels quatre acusats i una quinzena de testimonis, entre ells, la jove agredida. I acabarà dimecres, amb les proves pericials i les conclusions del cas.

Més informació:

Foto portada: l’habitació de l’antic caixer on va ser violada la jove per tres homes l’any 2019. Autor: M.Tornel.