El govern espanyol defensa el protocol després d’un any de l’atemptat a Catalunya

El ministre Fernando Grande-Marlaska respon per carta a les queixes de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

 

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat la feina realitzada per la Direcció general de Suport a les Víctimes i ha promès, davant les queixes plantejades per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que serà flexible per atendre tots els afectats en la tramitació d’ara com ara 223 expedients d’ajudes i indemnitzacions generades pels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona, Alcanar i Cambrils.

 

Grande-Marlaska ha exposat aquestes dades en una carta de resposta a Ada Colau, que havia demanat a Interior allargar el termini perquè els afectats per l’atemptat gihadista a Catalunya puguin sol·licitar les ajudes establertes per a les víctimes del terrorisme. En concret va transmetre problemes burocràtics pel límit d’un any per accedir a les ajudes.

 

En la seva missiva de l’11 de juliol, Grande-Marlaska assegura que “els possibles casos” que excedeixin l’any marcat per llei “seran estudiats amb detall pel Ministeri en la cerca d’una solució en la qual, per descomptat, prevalguin els drets dels afectats per sobre dels terminis legals”.

 

També recorda el ministre que aquests possibles problemes burocràtics van ser tractats el 5 de juliol entre els tècnics d’Interior i la unitat d’atenció a les víctimes de Barcelona. Aquesta última unitat va signar un conveni per sumar-se a la prestació d’ajuda psicològica.

Segons les dades manejades per Interior en un recent informe, la Direcció general de Suport a les Víctimes del Terrorisme va activar el seu protocol d’atenció la mateixa tarda del 17 d’agost, ajudant psicològicament 24 persones: 16 de Barcelona, una de Castelló, una d’Osca i sis de Tarragona.

 

Per a això es va utilitzar la Xarxa Nacional de psicòlegs, les teràpies dels quals es financen per Interior, “evitant que les víctimes les hagin d’abonar a compte”. Als estrangers, a causa de la tornada als seus països d’origen, se’ls ha ofert l’abonament de les teràpies que no estiguin a la disposició dels seus sistemes sanitaris.

 

El llistat que es va utilitzar va ser el facilitat per la Generalitat, que va determinar que ciutadans de 34 nacionalitats van resultar afectats en l’atemptat gihadista. Entorn de dues terceres parts de les víctimes eren estrangeres i la resta espanyols. Van morir 16 ciutadans: cinc de l’Estat espanyol, una de doble nacionalitat i deu estrangers.

L’informe detalla que, a data de 16 de juliol de 2018, s’han obert 223 expedients d’ajudes i indemnitzacions, dels quals 106 estan resolts i 117 es troben en tramitació.

 

Interior recorda que els expedients es poden correspondre a més d’una persona si va patir, per exemple, seqüeles de lesions i també va requerir ajuda psicològica.

 

“Pot afirmar-se que, fins avui, han estat reconegudes 68 víctimes, de les quals 14 són mortes”, assenyala el document d’Interior, que afegeix: “Pel que fa als ferits, bastants d’ells es troben de baixa mèdica, per la qual cosa no se’ls indemnitzarà fins que les seves seqüeles siguin definitives. El seu reconeixement com a víctima es demora en el temps, encara que estiguin rebent alguna ajuda específica”.

 

Interior recorda les “múltiples intervencions” amb diferents administracions i assenyala que el termini d’un any que preocupa Ada Colau no ha prescrit “i encara s’estan rebent sol·licituds”.

 

“El termini d’un any en cas de danys corporals es computa des de l’aturada o consolidació de seqüeles, per la qual cosa és possible que algunes persones de baixa mèdica les presentin posteriorment a l’any“, afegeixen des del Departament, que també subratlla que “en els casos d’afectats psicològics aquest termini comença a comptar des del moment en què ja existeixi un diagnòstic acreditatiu de la seqüela”.

Nou comentari