El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Detenen un home per espoliar centenars de fòssils de jaciments protegits
  • CA

Els Mossos d’Esquadra han detingut a un home de 48 anys per presumptament espoliar centenars de fòssils i restes prehistòriques “d’alt valor històric i econòmic” de jaciments protegits a Catalunya, segons ha informat el cos en un comunicat aquest diumenge. Els agents van detectar vídeos que el denunciat va compartir en xarxes socials on activament espoliava restes paleontològiques i, després d’entrar en el seu domicili amb autorització judicial, van trobar el material, valorat en “diversos milers d’euros”. El detingut és conegut per la policia, ja que porta més de 25 anys realitzant “activitats espoliadores amb la finalitat del col·leccionisme”.

A finals del mes de juny i després de les tasques de ciberpatrullatge de la policia, els agents van detectar aquest aficionat als fòssils i als minerals que compartia vídeos on es podia comprovar com extreia de les restes paleontològiques de les roques i del terra. Malgrat demostrar que coneixia la normativa específica, s’enduia al seu domicili les restes prehistòriques, que tractava amb productes abrasius com la sosa càustica o l’àcid acètic. Aquesta manipulació hauria pogut fer malbé els fòssils pel fet de donar-los un aspecte més presentable.

Amb l’autorització del jutjat d’Instrucció número 4 de Terrassa es va fer una entrada i perquisició al domicili de l’investigat on s’hi van trobar els fòssils, que decoraven el jardí, escampats per diverses parts del recinte exterior i emmagatzemats al garatge principalment, tot i que també n’hi havia en vitrines a la sala d’estar i a les golfes.

En la diligència judicial va participar un paleontòleg del Departament de Cultura a petició de Mossos d’Esquadra, que va assessorar en la selecció del material decomissat. De les seves manifestacions es desprèn que considerava que hi havia moltes restes de poc valor científic, tot i que en destacaven algunes procedents d’altres països com França, Alemanya, Brasil, Bolívia i el Marroc, per exemple.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa