El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CNP dirigirà la xarxa europea per detenir pròfugs
  • CA

Líder europeu. Aquest és el nou títol del qual pot presumir el Cos Nacional de Policia espanyol arran de la feina feta per la secció de fugitius del cos. Una unitat, altament especialitzada i amb un eficaç equip d’informació, que lidera el nombre de detencions de pròfugs de la justícia a nivell europeu. Com a mostra, els 486 detinguts durant el 2019. Unes xifres que l’han portat a assumir la presidència de la Xarxa Europea d’Equips de Recerca Activa de Fugitius (ENFAST), que l’integren 28 estats membres de la Unió Europea per a realitzar accions immediates dirigides a la detenció de fugits,

De fet, aquesta tasca es pot veure reflectida en les dades de la darrera setmana. En set dies, el CNP ha conclòs sis operacions diferents -Barcelona, Alacant, Madrid, Càdis, Santa Cruz de la Palma i Suïssa Suiza- que han permpes detenir set persones buscades per delictes greus com assassinat, lesions o blanqueig de capitals.  També a  la Línea de la Concepción (Cádis) va ser arrestat el principal sospitós d’un doble assassinat del mes d’agost a Malta, i  Santa Cruz de la Palma un pressumpte homicida que hauria matat la seva exparella a Colòmbia per quedar-se amb la custòdia del seu fill.

Una història d’anys

La secció de fugitius es va crear l’any 2004 arran de l’entrada en vigor a Espanya de l’Ordre Europea de Detenció i Lliurament -OEDE-. La unitat està incardinada a la Comissaria General de la Policia Judicial i dividida en dos grups segons les característiques de la requisitòria per a cada pròfug. 

L’any 2017 es va crear una Xarxa Nacional de Localització de Fugitius que va permetre a la unitat augmentar la efectivitat de les operacions. Segons informa el mateix cos, amb la seva posada en marxa es va perfeccionar l’especialitat i es van crear grups de contacte descentralitzats a nivell provincial, que permetia “respondre de forma més ràpida i especialitzada als requeriments”. La Xarxa Nacional ha permès optimitzar els temps de resposta i agilitzar sobretot “l’intercanvi d’informació, clau en aquestes operacions”. De fet, des de l’any 2017 fins a l’actualitat, la secció de Localització de Fugitius ha detingut 1534 reclamats, el que suposa una mitjana de 383 l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa