El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La BRIMO amplia els efectius i potencia la part d’intel·ligència
  • CA

La Brigada Mòbil està de canvis. L’intendent Xavier Pastor, el comandament que dirigeix la unitat d’elit antiavalots dels Mossos, s’ha sortit amb la seva. Pastor, que va crear la lloada Àrea de Mediació, ha anat donant resposta a les exigències de la tropa, als canvis que reclama l’opinió pública i publicada, i a les mesures que reclama la direcció política. Ha posat en marxa un pla de formació que, de moment, s’està complint, tal i com exigien membres de la unitat, i ara ha fet una “crida” al cos de Mossos per ampliar-ne el nombre. Sobretot en tasques d’Informació d’Ordre Públic i al temut GOAP, el Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova (GOAP). És a dir, potenciar la part d’intel·ligència dels Dragons.

Els canvis arriben en paral·lel a la famosa Auditoria (Informe d’avaluació i propostes de millora en la gestió de l’ordre públic), que es va presentar el passat 29 de juny al Complex Egara. Els comandaments de la BRIMO, seguint els requeriments de la Direcció d’Avaluació i Serveis (DAS) i de la influent Divisió d’Afers Interns, han decidit acordar mesures per encarar d’una forma diferent l’ordre públic. Les darreres resolucions judicials, com la del cas Jordi Arasa, també han acabat d’empènyer els canvis.

Un efectiu de la BRIMO en una operació de vigilància

Un efectiu de la BRIMO en una operació de vigilància

“Crida interna”

Ara bé, Pastor, conscient de les necessitats operatives, ha fet una “crida interna” per incorporar nous efectius a la BRIMO. S’hi poden incorporar membres de la unitat que es troben en una altra àrea, efectius que tinguin el curs preceptiu d’ordre públic o agents que en el moment actual prestin serveis en les unitats de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Bàsicament, l’ampliació seria d’una quarentena d’efectius. La majoria dels nous integrants formarien part del GOAP i de la Unitat Central d’Informació en Ordre Públic (UCIOP). Tot i que també els nous fitxatges s’afegiran als grups de tasques operatives.

L’augment de la plantilla del GOAP i Informació es basa en la necessitat, marcada per Pastor i l’Auditoria, de “reforçar la capacitat tècnica, la innovació i la recerca dels nous recursos en la gestió dels desordres públics”. També cal afegir la recomanació “d’implementar els processos d’entrenament i actualització consegüents per assegurar l’ús correcte dels nous recursos que s’incorporin”. I en darrer terme, establir “tècniques que permetin la identificació de persones violentes” i “tècniques que permetin la detenció selectiva de les persones violentes”. En el paquet també hi entra “l’ús de les noves tecnologies per afavorir la coordinació i la transmissió d’informació entre les unitats operatives”.

 

Membres del GOAP en una protesta en el segon aniversari del Primer d'Octubre a Girona

Membres del GOAP en una protesta en el segon aniversari del Primer d’Octubre a Girona Jordi Borràs

La voluntat és treballar amb la informació que donen les unitats d’ordre públic i millorar la qualitat dels atestats de la UCIOP. De fet, ja fa temps que s’hi estava treballant. Així mateix, incrementar les gravacions, l’ús de drons pels seguiments de grups violents durant les protestes, i augmentar i fer més eficaces les identificacions a través de programes de reconeixement de darrera generació. Una manera de poder aportar prova concloent davant els tribunals, i identificacions més precises. Més informació, més concreció i aplicar més intel·ligència a les actuacions.

La baula feble de les noves incorporacions és que els mètodes de treball en ordre públic és substancialment diferent entre BRIMO i ARRO. Una circumstància que desperta alguna recança als operatius. Així mateix, el reenganxament d’antics operatius de la BRIMO dispersos en altres unitats pot comportar els habituals problemes de reciclatge. En tot cas, tindran l’oportunitat de reciclar-se conjuntament amb les noves tècniques de dispersió que els Mossos ja portaran, com el gas pebre, arran de les sentències que recriminen l’ús de la defensa. De fet, Interior ja ha licitat la compra de màscares per tal que els Dragons puguin utilitzar el gas. I no en serà l’únic canvi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa