El Síndic investiga la mort amb pistola tàser a Badalona

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per investigar com es va produir la mort d’un home l’endemà que fos reduït pels Mossos d’Esquadra amb la descàrrega elèctrica d’una pistola tàser a Badalona. Concretament, el Síndic s’ha adreçat a la Direcció General de la Policia per demanar una còpia de la investigació que s’ha dut a terme i les conclusions que se’n desprenen, entre altres informacions.

Rafael Ribó ha assenyalat que ja ha obtingut algunes informacions per part dels responsables del departament d’Interior. El Síndic ha recordat que el novembre del 2020 ja va obrir una actuació d’ofici per l’ús d’una tàser a Sabadell. Aquest va concloure que l’ús de la pistola elèctrica s’ajustava al protocol però que la descarrega no va ser adequada ni ponderada, amb sis descarregues seguides.

Avui el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha assegurat que l’ús de la pistola làser a Badalona es va fer seguint tots els protocols establerts. Ha dit, de fet, que la policia catalana ja ha fet una investigació dels fets i que s’ha pogut concloure que l’ús va ser correcte. De fet, l’home va morir l’endemà d’haver rebut la descàrrega, motiu pel qual ha opinat que no s’ha de vincular necessàriament aquesta mort a la descàrrega elèctrica. En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, ha argumentat que l’home podria haver mort per prendre altres substàncies o per una malaltia anterior, i ha demanat esperar al resultat de l’autòpsia abans de poder fer qualsevol judici.

El director de la policia catalana ha insistit que quan els agents van arribar al lloc dels fets es van trobar amb “un senyor amb una actitud violenta“. Segons ha relatat, l’home havia confinat “la seva mare i la seva parella” a casa seva contra la seva voluntat, i els amenaçava amb armes blanques, a més d’haver fet grans destrosses a l’habitatge. En veure que l’individu bloquejava la porta d’entrada a casa, els Mossos haurien accedit a l’habitatge a través de la porta d’un veí.

Nou comentari