El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arbúcies desconfia de la mort accidental d’una veïna i demana que s’investigui si la va matar el marit
  • CA

L’Ajuntament d’Arbúcies reclama investigar a fons la mort d’una dona que ha patit “maltractaments, violència i humiliació” durant anys. La víctima, de 44 anys, va morir dilluns a la tarda en precipitar-se al buit. El consistori en bloc ha emès un dur comunicat criticant que la mort s’hagi tipificat com a accident i no com a “violència masclista”. “Aquesta situació és injusta i intolerable; l’actual tractament legal invisibilitza les víctimes i exculpa els agressors”, diu el text que signen conjuntament tots els grups (Entesa per Arbúcies, ERC i CUP). L’Ajuntament reclama una segona investigació que tingui en compte “els antecedents d’agressions i maltractaments reiterats” que patia la dona, i una “actuació exemplar” de la justícia. El consistori en ple d’Arbúcies alça la veu per reclamar un canvi legal i evitar que “s’invisibilitzi” les víctimes de violència masclista. Ho fa arran de la mort d’una veïna del poble, que va morir aquest dilluns a la tarda després de precipitar-se al buit des d’un balcó. El consistori explica que la dona, que tenia 44 anys, en feia entre tres i quatre que recorria als serveis socials per reclamar ajuda.

La situació, expliquen, s’havia agreujat en els darrers mesos (entre d’altres, arran del confinament per la covid-19). Fins i tot, a finals de l’any passat, després que els veïns donessin l’alerta, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local van anar al domicili on convivien i van endur-se l’home detingut.

La regidora d’Igualtat, Anna Rotllant, explica que el consistori havia activat tots els recursos que tenia a l’abast per atendre la dona. Se li havia buscat un pis de lloguer (on va passar-hi algunes nits) i també s’havia activat suport per atendre-la. La parella té un fill menor d’edat, que actualment vivia amb uns familiars que en tenen la custòdia. L’Ajuntament d’Arbúcies explica que la dona patia “maltractament físic i psicològic” de manera reiterada. I que de fet, d’això n’hi ha constància acreditada “en documents municipals, policials i sanitaris”. A més, segons informen els Mossos d’Esquadra, la dona havia interposat denúncies prèvies contra el seu agressor.

“Injusta i intolerable”

La investigació dels Mossos d’Esquadra conclou inicialment que la mort de la veïna va ser per accident. La policia està tancant l’atestat del cas, i preveu enviar-lo aquest divendres al jutjat. L’alcalde, Pere Garriga, lamenta que en casos com aquest, on “se sap que hi ha hagut antecedents”, la justícia hauria “d’actuar d’ofici” per ajudar les víctimes. “I aquesta és la denúncia principal que fem com a Ajuntament, perquè això no es fa”, hi afegeix. “Els Mossos d’Esquadra segur que estan fent bé la seva feina; però sempre es basen en la lletra de la llei, i al traslladar-ho al sistema judicial, això és el que ens fa mal”, diu Garriga.

“Si ens centrem estrictament en els fets, és clar que no hi ha delicte”, explica l’alcalde, en referència a la causa de la mort de la veïna. “Però nosaltres el que demanem és obrir els ulls més enllà d’això, i que a l’hora d’investigar, també es tinguin en compte tots els antecedents”, diu Garriga, en referència als maltractaments.

Canviar la llei

“A vegades, més que la lletra de la llei, el que cal és agafar-ne l’esperit”, afirma l’alcalde d’Arbúcies. I per això, el comunicat que signen tots els grups reclama impulsar “els canvis legals oportuns” perquè casos com els d’aquesta veïna es reconeguin com a “víctimes de violència de gènere”. També, explica Garriga, per poder prevenir maltractaments.

“Canviant les lleis perquè la pressió psicològica també sigui delicte estarem ajudant moltíssima gent a sortir dels caus on s’han vist abocats”, diu l’alcalde. “Com a societat, hem de ser capaços d’ajudar-los”, hi afegeix. “Com a ajuntament, nosaltres hem fet tot allò que hem pogut; però malgrat tot, ens queda un cor agre, i per això reclamem que es faci tot allò possible perquè casos com aquest no tornin a passar”, diu Garriga.

En aquesta línia, doncs, el comunicat conjunt reclama que es faci “una segona investigació policial i judicial”, que tingui en compte els “maltractaments” que ha patit aquesta veïna d’Arbúcies. I que hi hagi una actuació “contundent i exemplar” de la justícia. “Durant anys, s’ha generat una sensació d’impunitat per part de l’agressor que s’ha reforçat aquests darrers dies”, conclou l’escrit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa