El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Assassinen un diputat britànic durant una trobada amb votants
  • CA

El diputat conservador britànic David Amess ha mort després de ser apunyalat diverses vegades durant una trobada amb votants al seu districte en una església metodista. Fonts del diari Sky News asseguren que el diputat ja no respirava quan la policia ha arribat al lloc dels fets i no han pogut fer res per salvar-li la vida. Concretament, els fets han succeit a Leigh-on-Sea, al comptat d’Essex, a l’est de Londres. La policia ha assegurat que ja ha detingut l’agressor, un jove de 25 anys, i han trobat el ganivet amb el que l’hauria apunyalat. Segons han comunicat fonts policials, no busquen cap altra persona relacionada amb els fets.

L’atac al diputat conservador, de 69 anys, ha succeït en una església metodista mentre celebrava una trobada amb votants interrompuda per l’aparició d’aquest jove amb un ganivet. Fins ara no havia trascendit el seu estat. Amess tenia cinc fills i portava 38 anys en la política. Encara que de moment no s’ha donat a conèixer informació sobre els motius de l’atac, una unitat especial antiterrorista de la policia britànica s’ha incorporat a la recerca, seguint la pràctica habitual en aquesta mena de casos, informa The Guardian.

L’antic líder dels conservadors Iain Duncan Smith li havia desitjat una “plena recuperació” quan encara no es sabia en quin estat es trobava després de rebre la punyalada. “Aquest comportament tan violent no es pot tolerar en política ni en cap altre àmbit de la vida”, ha sentenciat Duncan Smith en una piulada a Twitter. Per la seva banda, el líder dels laboristes, Keir Starmer, ha titllat “d’horrible” l’agressió i l’ha condemnat enèrgicament, també abans de saber el desenllaç final.

Amess formava part de l’All-Party Parliamentary Group (APPG) on Catalonia, un intergrup informal format per representants de tots els partits i membres del Parlament britànic. El grup li ha enviat un missatge de suport en conèixer el terrible apunyalament que ha patit. “Esperem que es recuperi d’aquest horrible atac”, apuntava en una piulada l’APPG on Catalonia, que ha afegit que els seus pensaments estan amb Amess i amb la seva família i equip de treball.

A més, i en plena ona de mostres de condolença, el primer ministre britànic ha mantingut una reunió d’emergència del seu gabinet per a informar-se de l’incident, mentre que les banderes ja onegen a mitja asta en el Parlament britànic com a gest de dol.

Precisament abans d’un fòrum similar va ser assassinada al juny de 2016 la diputada laborista Jo Cox, de 41 anys. L’autor del crim, Thomas Mair, vinculat a l’extrema dreta i amb problemes mentals, va ser condemnat a cadena perpètua aquell mateix any. Cox va ser la primera legisladora britànica assassinada durant el seu mandat des de 1990, quan el conservador Ian Gow va morir víctima d’un atemptat amb cotxe bomba reivindicat per l’IRA.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Una a octubre 16, 2021 | 00:22
    Una octubre 16, 2021 | 00:22
    Un patriota exemplar. Donar-ho tot per defensar el seu país quan tothom era reticent a expressar les seves idees i el vent bufava en contra. Per homes i dones com ell triomfa la democràcia més enllà de la ideologia, perquè són capaços de pactar entre diferents quan la causa amenaça el teu poble, enredat pel gran capital i el cosmopaletisme universal. Molt a aprendre els catalans. I un amic de Catalunya, un torie amb memòria al que feien mal les accions desafortunades que el seu país podia cometre. Un home íntegre. Descansi en pau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa