El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La situació del volcà de La Palma tres mesos després de l’erupció
  • CA

Els volcà de La Palma està a punt de considerar-se oficialment apagat. Tots els indicadors procedents dels sistemes de vigilància continuen corroborant els signes d’esgotament del procés eruptiu del volcà, encara que el final de l’erupció no té per què implicar el final d’alguns perills associats ni el final de la reactivació magmàtica a Cumbre Vieja.

La directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Canàries i portaveu del Comitè Científic, María José Blanco, va informar en roda de premsa que per a poder dir que el procés eruptiu està finalitzat, les dades registrades s’han de mantenir en els nivells actuals durant un dia més, pel que es donaria per apagat demà dissabte, just en el dia de Nadal. Per part seva, el director tècnic del Pevolca -el pla del govern canari per controlar l’erupció-, Miguel Ángel Morcuende, va apuntar que continua havent-hi zones “molt calentes” a poca profunditat de la “crosta”, atès que les cambres tèrmiques han registrat alguns punts en els quals s’han assolit temperatures superiors a 180 °C.

Miguel Ángel Morcuende ha aprofitar per insistir que es continuïn mantenint totes les precaucions en matèria de Covid-19 per a evitar nous contagis. A més, va tornar a indicar que les persones que entrin en les zones evacuades per a neteja de cobertes o recollida d’estris han de tenir molta precaució, anar sempre acompanyats i ventilar bé els habitatges, evitant llocs de baix rasant.

Preguntat per quant temps més estarà vigent el Pevolca després de la fi de l’erupció, Miguel Ángel Morcuende va apuntar que el Pla continuarà vigent mentre perdurin els problemes generats per la desgasificació i la circulació de gasos nocius, sobretot per canonades i canonades. Així mateix, va incidir en què encara queda una fase de rehabilitació de serveis essencials que caldrà continuar implementant. En qualsevol cas, va avançar que el conseller de Presidència, Justícia i Seguretat del Govern de Canàries i director del Pevolca, Julio Pérez, informarà aquest dissabte sobre aquest assumpte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa