El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Preocupació dels experts pels virus respiratoris que esperen a la cantonada
  • CA

El fred arriba i els experts comencen a expressar una preocupació creixent per una possible complicació de la situació epidemiològica aquesta tardor i hivern. Els gairebé dos anys de pandèmia han acabat creant un escenari inèdit que pot tenir conseqüències afavorint els virus respiratoris. A banda de les infeccions provocades pel SaRs-CoV2 de la Covid, tornen a preocupar la grip, el virus sincicial —habitualment preocupant en infants i nounats de menys d’un any—, el rinovirus o el coronavirus estacional —el refredat normal— que havien experimentat un descens brusc, sobretot en els mesos de confinament a partir del març del 2020, fins a pràcticament desaparèixer.

La caiguda de restriccions i el fet que gairebé durant dos anys la població no hagi estat exposada a altres virus fa que ara hi hagi un nivell d’immunitat més baix i, en conseqüència, que multipliquin les possibilitats de contagi. Aquesta situació pot suposar a més un problema per als sistemes sanitaris si l’explosió de casos és prou elevada com per acabar generant casos greus que comprometin els recursos assistencials.

La situació pot ser particularment preocupant per als més petits amb el virus sincicial, “primera causa d’ingrés a les UCI pediàtriques”, adverteix en declaracions a EL MÓN el doctor Alexander Rombauts, del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Bellvitge. “Sobretot a Espanya i en països d’Europa, hi ha nens de 2 a 3 anys que no han tingut exposició al virus mai i com que no hi ha vacuna, si comença a circular fort, el número de casos es pot doblar”.

Rombauts destaca que “nens molt petits, que no han tingut mai immunitat, poden tenir quadres greus” i ressalta que cada any es declara un brot: “Cada generació de menys d’un any es contagia amb el virus i un petit percentatge desenvolupa quadres greus”. A aquesta generació de nounats s’hi han de sumar els nens nascuts al llarg fa més d’un any, que son “verges” pel que fa al virus sincicial. En adults, el contagi d’aquest virus no acostuma a comportar complicacions.

Problemes amb la grip

El doctor de l’Hospital de Bellvitge també creu que la grip podria generar problemes aquesta tardor i hivern pel fet que porta temps sense circular. “Per la grip el més important és que no hi ha hagut viatges internacionals. És un virus que depèn molt de la circulació mundial, com que en dos anys no hi hem estat exposats, la immunitat baixa”. A més a més, per la poca mobilitat internacional que hi ha hagut la vacuna contra la grip també pot tenir problemes d’eficiència perquè les vacunes es basen en les soques que circulen al sud-est asiàtic al juny i juliol. “Si hi ha poca grip circulant és més fàcil que podem fallar en la predicció de la vacuna”.

Tot i els temors per l’auge dels virus respiratoris, Rombauts encara pensa que hi ha variables a tenir en compte que podrien fer que aquestes hipòtesis finalment no es complissin. “Com que portem des del febrer del 2020 sense circulació d’aquests virus, quan tornin ho poden fer amb força en relaxar mesures; ara bé, aquest hivern la gent encara tindrà molta por a la Covid i l’ús de la mascareta i el rentat de mans encara es farà bastant bé”. El pronòstic d’aquest doctor és que el pitjor podria venir entre el 2022 i el 2023, quan la Covid-19 ja quedi més enrere.

Els centres de primària, en alerta

On també hi ha temors pel retorn dels virus respiratoris és als centres d’assistència primària. Eulàlia Ruiz, metgessa i experta en Atenció Primària, explica que la majoria de virus respiratoris provoquen els mateixos símptomes que la Covid, de manera que recomana seguir amb les mateixes mesures de protecció: higiene de mans, ús de la mascareta i distància.

CAP Manso de Barcelona, assistència primària, covid-19 / Jordi Borr
CAP Manso de Barcelona, assistència primària, covid-19 / Jordi Borràs

En una entrevista a RAC 1 aquest dijous, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit que davant del dubte i confusió que poden representar la presència de diversos virus amb simptomatologia semblant, les persones es poden fer un test d’antígens ràpid per sortir de dubtes. Els experts consultats per EL MÓN, però, opinen de forma diversa. Mentre el doctor Rombauts recomana fer-se la prova si es presenta “clínica respiratòria”, la doctora Ruiz creu que no cal fer-se la prova si s’està vacunat, no s’ha estat en contacte amb un positiu o en una situació de risc. “Depèn de la situació epidemiològica i de l’estat vacunal”, comenta la doctora.

Ruiz recorda que tant el refredat com la grip són malalties víriques i es desenvolupen quadres vírics. Aquest fet s’ha de distingir per exemple de la sensació corporal que es pot tenir en temps de fred: “Pots agafar fred i el canvi brusc de temperatura pot causar mal al cos, maldecap o mal al coll, si el fred hi impacta directament; però el quadre d’esternuts, tos i malestar general, en canvi, és víric”. 

Diferenciar la grip, de la Covid i el refredat

La metgessa també recorda que hi ha característiques que poden ajudar a distingir la malaltia que es pot estar patint: la grip es diferencia del refredat perquè causa febre alta i malestar general. “La grip i la Covid comencen de forma brusca i el refredat de forma solapada, la grip i la Covid son més agudes, amb més símptomes i comencen més de cop, les persones es troben fatal d’un dia per l’altre”. Per la seva banda, Rombauts recorda que la pèrdua de gust i olfacte defineixen la Covid i son símptomes que no deixen lloc a dubte.

Aquestes confusions han començat a generar més consultes als CAPs, assegura Ruiz. “La gent ve per saber si el que té és Covid o un refredat, quan altres vegades es prenien un analgèsic i es quedaven a casa”.  La metgessa reitera que si una persona està vacunada i té símptomes de refredat el que ha de fer és extremar les mesures i si pot quedar-se a casa. D’altra banda, Ruiz anima a vacunar-se contra la grip i també contra la Covid, sobretot en la franja que encara va més endarrerida, entre els 20 i els 35 anys.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jac jou a novembre 05, 2021 | 07:48
    jac jou novembre 05, 2021 | 07:48
    Ara quina peli inventarem, la de que son xais ja ha donat resultats, ara com els i expliquem que això que anomenem vacuna , no servia per res (si , per fer mal), ja esta, torna la grip, que la teníem tancada. Que som idiotes, tots plegats?
  2. Icona del comentari de: Pamfletàires a novembre 05, 2021 | 10:58
    Pamfletàires novembre 05, 2021 | 10:58
    Els 'experts' diuen que va molt bé mantenir la gent en una constant de por per controlar la societat. Si a més serveix per donar feina a un pseudoperiodista que mai ha exposat cap pensament propi de valor, ja ho brodem.
  3. Icona del comentari de: Los ' expertos ' a novembre 05, 2021 | 17:18
    Los " expertos " novembre 05, 2021 | 17:18
    ¿Expertos ? Qué expertos, los que son manipulados por los politicos y la industria farmaceutica?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa