Diversos viròlegs alemanys han advertit del perill que hi hagi una “segona onada” de la pandèmia del coronavirus, amb conseqüències probablement més greus, i han cridat a no baixar la guàrdia. “Encara estem al començament de la pandèmia, això és una realitat que obliden molts”, ha dit en declaracions a la revista “Der Spiegel” Melanie Brinkmann, del Centre Helmholtz per a l’Estudi de Malalties Infeccioses. “El govern ha enviat un senyal equivocat amb la relaxació de les mesures i em fa por que molts ja no es prenguin el virus seriosament i intensifiquin de nou els seus contactes”, va agregar.

Christian Drosten, director del Departament de Virologia de l’Hospital Universitari de la Charité a Berlín, diu que una segona onada de la pandèmia pot ser més perillosa que la primera perquè ara el virus està a tot arreu i podria reproduir-se amb major velocitat. Drosten expressa a més la seva preocupació perquè els èxits de les mesures preses fins ara i l’aixecament d’algunes restriccions portin al fet que es perdi la consciència del risc que continua existint.

A diferència de Brinkmann, Drosten no critica l’aixecament de restriccions però sí la tendència a considerar que aquestes no eren necessàries i que l’epidèmia s’hagués alentit per si sola. “Existeix la tesi que la reducció de contactes no hagués estat necessària”, va dir Drosten en declaracions que publica avui el diari “Süddeutsche Zeitung” de Munic. Aquesta tesi es basa en el fet que el factor de reproducció R -que assenyala quantes persones contagia de mitjana un infectat- havia començat a baixar ja abans de les restriccions.

A això, Drosten respon que el gran nombre de test que es van realitzar a partir de març distorsionen la corba de l’evolució de R i a més al·ludeix a un vídeo, realitzat amb dades de mobilitat d’Apple. “Les dades mostren que les informacions i els advertiments sobre l’epidèmia van portar al fet que la població s’imposés restriccions abans que el govern prengués mesures. Recordo que a mitjans de març a Berlín els carrers estaven gairebé buits”, ha dit el viròleg.

Les mesures de restricció de contactes es van decidir el 23 de març i el que la població s’anticipés i mostrés disciplina en el compliment de les mesures és ara utilitzat per a qüestionar-les. “L’èxit s’instrumentalitza com a argument que res del que es va fer era necessari”, ha dit. “Això ajuda a determinades forces polítiques que diuen que ara cal donar-li una oportunitat a l’economia. Tot i que una relaxació pot portar a perjudicar l’economia perquè probablement al final caldria prendre mesures més restrictives”, ha afegit.

A Alemanya s’han registrat 155.966 casos de coronavirus, 99.928 pacients han superat la malaltia i 5.837 han mort, segons dades de l’Institut Robert Koch. Un total de 2.701 pacients de COVID-19 estan sent tractats en unitats de vigilància intensiva

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa