El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
VÍDEO | Espectacular animació mostra com actuen les vacunes d’ARN dins del cos
  • CA

The Vaccine Maker Project ha fet públic el vídeo amb una animació que mostra com actuen les vacunes d’ARN missatger contra la Covid-19 dins d’un organisme. El vídeo, que és espectacular, s’està viralitzant a les xarxes socials i molts científics i usuaris de Twitter estan ajudnat a difondre’l, entre ells els investigadors del grup BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Per despertar la resposta immunitària, el sistema de moltes vacunes consisteix en injectar el germen atenuat o inactivat als nostres organismes. No és el cas de les vacunes d’ARN missatger. En comptes d’això, per aquestes vacunes s’utilitza ARN creat en un laboratori per ensenyar a les cèl·lules a produir una proteïna, o tan sols una porció d’una proteïna, que desencadena la resposta immunitària dels nostres organismes. Aquesta resposta immunitària, que produeix anticossos, és el que ens protegeix d’infeccions si el virus real ingressa al cos.

Primer, les vacunes d’ARN missatger contra la Covid-19 s’apliquen al músculs de la part superior del braç. L’ARN ingressa a través de les cèl·lules del múscul al mecanisme cel·lular perquè produeixi una proció innòcua de quelcom anomenat proteïna S. La proteïna S està present a la superfície del virus que causa la Covid-19. Un cop que l’organisme fabrica la porció de proteïna, les nostres cèl·lules descomponen l’ARN i l’eliminen.

Després, les nostres cèl·lules despleguen la proteïna S sobre la seva superfície. El nostre sistema immunitari reconeix que aquesta proteïna no hauria d’estar allí. Això desencadena la producció d’anticossos per part del nostre sistema immunitari, i activa la funció d’altres cèl·lules immunitàries que combaten el que consideren una infecció.

Al final del procés, els nostres organismes han après a protegir-se de les infeccions en el futur pel virus que causa la Covid-19. El benefici de les vacunes d’ARN missatger, com amb totes les vacunes, és que les persones vacunades obtenen protecció sense córrer el risc de patir consqüències potencialment greus si emmalalteixen a causa de la Covid-19. Qualsevol molèstia temporal que tingui després de vacunar-se és una part natural del procés i indica que la vacuna està actuant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa