El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Qui es va veure amb qui després del confinament total
  • CA

Les franges d’edat on han augmentat més els contactes socials després que acabés el primer estat d’alarma són els joves d’entre 20 i 24 anys i les persones majors de 65 anys. Així ho revela una enquesta del projecte DISTANCIA-COVID feta per investigadors de centres del CSIC i de la UPF, que ha estudiat els patrons de mobilitat i interacció social de la població espanyola amb la caiguda de part de les restriccions el juny del 2020. Segons els resultats, els joves d’aquesta franja d’edat van passar d’una mitjana de tres contactes diaris durant el confinament a una mitjana de cinc. La investigació s’ha fet a partir d’una mostra de 6.952 enquestes.

L’estudi apunta que les franges on van augmentar més els contactes socials van ser els joves d’entre 20 i 24 anys amb persones de 20 a 29 anys i el grup de 65 o més anys, que va tenir més contacte amb persones de 30 a 50 anys. “Les nostres estimacions denoten un canvi notable en el nombre de contactes mitjana en aquesta franja d’edat, però l’enquesta no ens informa del context d’aquests contactes, i hi pot haver múltiples contextos i causes que expliquin aquest augment”, explica l’investigador del CSIC Frederic Bartumeus.

En el cas de les persones de més de 65 anys, l’augment podria correspondre’s a les relacions amb els seus fills adults.

Segons l’estudi, durant el primer període d’enquestes (14 de maig a 10 de juny) el 38% de la població de més de 20 anys no va tenir contactes durant un període determinat de 24 hores, un 46% va tenir més de 5 contactes i el 8% en va tenir més de 10. A la segona tanda, les persones que no van tenir contactes en 24 hores van baixar al 14%, les que en van tenir més de 5 van pujar a un 73% i les que en van tenir més de 10 van augmentar un 15%.

Tot i l’augment de la interacció social, la majoria dels enquestats afirma que segueix prenent precaucions i asseguren que han seguit fent ús de la mascareta i seguint el distanciament social.

La investigació també apunta que els moviments de la població van augmentar arran de la caiguda de l’estat d’alarma. Encara que els resultats són preliminars i no s’ha fet cap inferència poblacional, els investigadors estan treballant per tenir un model.

Aquestes primeres dades apunten que el 40% dels enquestats va dir que durant l’estat d’alarma els desplaçaments fora de casa no eren més lluny d’un radi d’1 km de casa seva, mentre que amb la caiguda de les restriccions van augmentar molt els desplaçaments per sobre dels 10 km.

A més, durant el confinament el 80% dels enquestats va dir que sortia de casa entre una i set vegades a la setmana i un 15% va dir que ho feia més de set vegades. En la segona enquesta el 37% van dir que sortien al carrer més d’una vegada al dia.

Aquest informe és el resultat de les dades comparades de dos enquestes fetes en períodes diferents. La primera va ser durant el primer estat d’alarma i en fase de desescalada, entre el 14 de maig i el 10 de juny del 2020. La segona va ser fora de l’estat d’alarma, entre el 24 de juliol i el 31 d’agost. Ara els investigadors pretenen complementar la informació amb una tercera enquesta, que ja s’ha engegat i es pot respondre anònimament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa