El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vergés diu que Salut farà marxa enrere amb Ferrovial per la “inquietud” generada
  • CA

Salut busca un altre tipus de contracte diferent per fer el rastreig de la covid-19, però descarta la contractació directa de professionals. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat a TV3 que s’estudia una alternativa “que pugui ser molt més comprensible de cara a la gent”, un altre tipus de contractació “molt més lligada amb Salut Pública i amb l’Atenció Primària”, ha dit. Ara bé, ha defensat que el contracte que es va fer al maig amb Ferrovial “era l’única opció” en aquell moment. Ara que el volum de casos ha baixat, ha continuat, es pot repensar. “Si genera inquietud en el sector i malentesos, a mi no em sap greu replantar-ho”, ha apuntat. També ha negat que el president de la Generalitat li demanés revertir el contracte.

Vergés ha volgut remarcar que aquest contracte no és per fer tot el rastreig i seguiment de casos de covid-19 i els seus contactes, sinó per fer-ne una part, perquè els primers contactes es fan des de l’atenció primària i també hi ha un seguiment de Salut Pública. Ha explicat que el contracte es va pensar fa un mes i mig, quan era necessari actuar ràpidament perquè hi havia territoris que de seguida entrarien en fase 1 i calia preparar-se.

“Vam tenir aquella opció com l’única opció en aquell moment. Defenso la decisió perquè ho havíem d’engegar “, ha insistit la consellera, que ha explicat que no es podia fer una licitació pública que dura mesos ni tampoc contractació directa des de l’administració.

Ara bé, un cop la situació és “molt més tranquil·la” i hi ha pocs casos, ara es pot “replantejar”, tot i que ha recordat que tot contracte que es trenca comporta una penalització.

Aquest centre de trucades està funcionant des del mes de maig i segueix fent-ho. “Una altra cosa és quin tipus de contracte tens per poder fer aquest feina i com de vinculada la tens a un circuit general per controlar l’epidèmia”, ha insistit.

Vergés ha assenyalat que dilluns es va trobar amb el sector per clarificar els rols i explicar tot el circuit de detecció i rastreig, i ha reconegut que tot i que s’ha explicat moltes vegades el paper que té la primària, potser no s’ha fet el mateix amb el circuit complet.

En preguntar-li si ara es replanteja el contracte per la pressió política, ha estat taxativa. “Jo no em moc per pressions polítiques”, ha dit. En demanar-li si el president de la Generalitat li havia demanat aquest cap de setmana revertir aquesta contractació, ha assegurat que no, que van parlar per missatge, que ell li va preguntar per aquesta inquietud i que ella li va donar explicacions i li va dir que citaria el sector per fer-ho amb ells també.

Treballen per evitar un nou confinament total

Vergés ha explicat que tot el sistema s’està preparant per si vingués una segona onada, i ha indicat que es treballa per evitar una nova situació de confinament total. Primer es demanaria a les persones més vulnerables i col·lectius de risc que baixessin el ritme abans de prendre altres mesures.

Pel que fa a la retribució extra per als sanitaris per l’esforç que han fet aquestes setmanes, la consellera ha indicat que s’està mirant quina és la millor manera de fer aquest reconeixement, i ha apuntat que la feina que ha fet cada professional no és mateixa. La gratificació s’ha de tancar aquesta setmana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa