Vergés demana a l’Estat espaiar la segona dosi de Pfizer per accelerar la vacunació

La consellera de Salut defensa que cal vacunar a "quanta més gent millor en el menor temps possible"

La consellera de Salut, Alba Vergés, demanarà aquest dimecres al Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud que s’espaiï més enllà dels 21 dies per administrar la segona dosi de la vacuna Pfizer per poder accelerar la vacunació oferint primeres dosis a més persones. Vergés ha dit que aquest canvi de criteri permetria ajustar el programa nacional de vacunació a l’estratègia que vol aplicar Salut a Catalunya i que beu de l’exemple d’altres països, on es buscar vacunar “quanta més gent millor en el menor temps possible” i “protegir les persones amb més risc de morir”. Aquest canvi de criteri permetria que 40.000 dosis estessin disponibles per administrar a 40.000 persones més, tenint en compte que la segona dosi es podria administrar més tard ja que l’evidència científica ha demostrat que la primera dosi ja dóna un grau de protecció molt elevat. Aquesta estratègia ja l’apliquen païssos com França o Itàlia.

Vergés ha aprofitat la seva compareixença per criticar el govern espanyol de qui n’ha lamentat la “poca rapidesa i agilitat” en la presa de decisions sobre els criteris amb les vacunes. La consellera ha dit que els han fet “ballar el cap” amb AstraZeneca i que ara encara estan pendents de la decisió sobre la segona dosi a administrar als menors de 60 anys que han estat vacunats amb aquest vaccí i que tenen 12 dies de marge per tenir resposta. Vergés també ha fustigat l’Estat perquè no ha obert la possibilitat a fer tests a les farmàcies: “No hi ha manera que ens ajudin en el control de l’epidèmia”. La consellera ha afegit que “la poca agilitat” de l’Estat “condiciona la vacunació” a Catalunya, és “un entrebanc” que, a més, està “embolicant la ciutadania”.

Actualment a Catalunya ja s’han vacunat pràcticament totes les persones de més de 80 anys amb la vacuna Pfizer, tot i que falten algunes persones que estan en règim d’atenció domiciliària. S’ha començat la vacunació amb Pfizer del grup d’entre 70 i 79 anys (a través dels CAPs), prioritzant les edats més elevades, tot i que en llocs petits amb més autonomia ja poden avançar cap avall. Al grup de persones entre 60 i 69 anys se’ls vacuna amb AstraZeneca a través dels Punts Astra i aquestes persones reben un SMS quan s’obren cites per rebre el vaccí any per any. En aquest col·lectiu només un 10% de les persones citades no es presenten. La vacunació amb Janssen queda en pausa fins que es resolguin les investigacions que s’han iniciat i que han fet que la companyia hagi decidit aturar el llançament a Europa. A banda, les persones amb malalaties greus i hospitalitzades reben la vacuna Moderna.

Comentaris

  Angelblau 13/04/2021 7:43 pm
  Demanar.. demanar, amb aquest de ER tindrem submissió per mol i mol temps.
  Anònim 13/04/2021 7:12 pm
  "Quanta més gent millor en el menor temps possible", guaita, com Hitler. Ho haurà pensat ella, o li ho haurà dit el seu amo, Soros?
  A l'aguait 13/04/2021 6:03 pm
  Senyora consellera: ja comencem a fer "apaños" com els d'allà a 600 kms. de lluny ? Al tanto que anirem de canto !
  Maria 13/04/2021 5:36 pm
  Sempre demanant permís, blesa!
   Maria 13/04/2021 7:05 pm
   Volia dir bleda.

Nou comentari